Savremena srpska muzika

In memoriam – Jugoslav Bošnjak

Večerašnju emisiju posvetili smo stvaralaštvu našeg kompozitora i kolege koji je preminuo u sredu, 5. decembra ove godine.

Rođen 1954. godine, Bošnjak je kompoziciju diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Rajka Maksimovića. Tokom završne godine studija, osvojio je nagradu Udruženja kompozitora Srbije za Gudački kvartet, a 1982. i Oktobarsku nagradu grada Beograda za delo Alef. Nagradu Vasilije Mokranjac dobio je 1986. godine za fantaziju Tibetanska knjiga, a ovo delo je iste godine osvojilo priznanje Udruženja kompozitora Srbije. Najveći deo karijere, Jugoslav Bošnjak je proveo u Radio-televiziji Srbije, gde je radio kao muzički producent Simfonijskog orkestra i urednik u Muzičkoj produkciji.

Kompozitorski opus Jugoslava Bošnjaka uglavnom je posvećen delima za orkestar - to se posebno odnosi na njegovu prvu stvaralačku fazu, tokom osamdesetih godina kada nastaju fantazija Tibetanska knjiga, baleti Oziris i Izida i Kraljeva jesen, simfonijska poema Alef, koreografska poema Mali princ, kao i dela Himera i Uvertira 1453. U narednoj dekadi, Bošnjak se okreće kamernijem zvuku, ali tada nastaju i dva velika horska dela: Otkrivenje Svetog Jovana i oratorijum Sveto Jevanđelje po Marku. Između 1990. i 2000. Bošnjak komponuje i koncertantna dela, među kojima je i Koncert za klavir i gudački orkestar kojim je otvoren Bemus 1999. godine, dok se među njegovim najnovijim radovima izdvaja oratorijum Knjiga o Jovu, koji je premijerno izveden 2006, i kompozicija Veliki prasak, predstavljena 2017. godine.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво