Teorijski profili

Karlo Ginzburg – istoričar i „đavolov advokat”

U emisiji TEORIJSKI PROFILI donosimo prevod intervjua koji su s poznatim italijanskim istoričarom Karlom Ginzburgom 2003. godine vodili Šarl Iluz i Loran Vidal. Tekst je preuzet iz 58 broja časopisa Genèses.

Još od svog ranog dela Noćne bitke (1966), Karlo Ginzburg se predano bavi istraživanjima na polju mikroistorije, a heurističko bogatstvo njegovih radova možda najbolje ilustruje izuzetna studija Sir i crvi, objavljena 1976. godine. U mnogim svojim knjigama - na primer, Veštičiji sabat (1980) - on sistematski razmatra odnose između istorije i morfologije, naglašavajući kognitivne implikacije ove analitičke tenzije. Takođe, minuciozno analizira modalitete znanja u istoriji, od statusa dokaza i pitanja istorijske istine, do efekata distanciranja aktera ili posmatrača u odnosu na istorijska svedočanstva.

Razgovor koji su s Ginzburgom u Bolonji vodili Šarl Iluz i Loran Vidal odnosi se na neka od ključnih mesta u njegovoj istraživačkoj karijeri. Evocirajući susrete i knjige koje su odredile njegov razvojni put istoričara. Procenjujući izazove mikroistorije, ne zaobilazeći glavne karakteristike svog pristupa, Ginzburg se osvrće na mnoge važne važne rasprave u kojima je učestvovao, kao i na otvorena pitanja koja neizbežno proizlaze iz njegovih radova.

Prevod s francuskog: Suzana Bojović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво