Majstori baroka

Violinske sonate iz opusa broj 1 Đovanija Batiste Somisa.

Italijanski violinista i kompozitor Đovani Batista Somis rođen je 1686. godine u Torinu. Sa samo deset godina stupio je u službu Vojvode Vitorija Amedea Drugog od Savoje, koji mu je pomogao da ode u Rim, gde se obrazovao kod Arkanđela Korelija. Tokom boravka u tom gradu uživao je zaštitu kardinala Otobonija, kojem je potom posvetio svoj opus broj 4. Vrativši se u Torino, 1706. godine, nastavio je da radi u dvorskom orkestru, prvo kao vođa deonica violina a potom i kao kapelmajstor. Od 1737. pa do 1757. godina delovao je i kao muzički i scenski upravnik Kraljevskog teatra u tom gradu. Jedno vreme boravio je i u Parizu, gde je učestvovao na Duhovnim koncertima. Bavio se pedagoškim radom veoma uspešno, a njegovi učenici bili su Žan-Mari Lekler stariji, Gaspar Fric, Feliče Đardini i mnogi drugi. Umro je u Torinu, 1763. godine.

Iz opusa Đovanija Batiste Somisa ostalo je sačuvano devet zbirki sonata za dva ili tri instrumenta, nekoliko koncerata, simfonija i instrumentalnih komada i jedna vokalna kompozicija.

Sonate za violinu iz opus broj 1 koje predstavljamo u emisiji objavljene su 1717. u Amsterdamu. Napisane su u tri stava, sa uvodnim Adađom nakon čega slede dva brza stava. Ova dela otkrivaju bogatstvo muzičke izražajnosti i raznovrsnosti stvaralačkog jezika Đovanija Batiste Somisa. Karakteriše ih kantabilan izraz, sa naznakama galantnog stila, u kojem je kombinovao elemente francuske i italijanske muzike, kao i izražene harmonske progresije, koje su bile u fokusu njegovog interesovanja.

Urednica Jelena Damjanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи