Muzej zvuka

Misa „O Quam Glorifica” Roberta Ferfaksa

Čućete kako ansambl Kardinalova muzika pod upravom Andrjua Karvuda izvodi misu Roberta Ferfaksa, jednog od najcenjenihih muzičara svog doba čija su dela služila kao uzor i bila izvođena više od sto godina nakon autorove smrti.

Ferfaks je rođen 1464. godine, a prvi sačuvani biografski podaci o ovom autoru potiču iz 1497, kada je postao član Kraljevske kapele. Univerzitetske diplome stekao je na Kembridžu i Oksfordu, a zatim je kao pevač učestvovao na svim značajnijim ceremonijalnim dešavanjima dinastije Tjudora - od sahrana Edmunda, sina Henrija VII, a potom i samog monarha i njegove žene Elizabete, do krunisanja Henrija VIII i čuvenog sustreta poglavara Engleske i Francuske na takozvanom „Polju zlatnog platna" 1520. godine. Henri VIII, koji je i sam bio dobar muzičar, veoma je cenio Ferfaksov talenat i bogato je nagrađivao kompozitora tokom poslednjih decenija njegovog života. Robert Ferfaks je umro 1521, u svojoj 57. godini.

Čini se da je Ferfaks već u svojim tridesetim godinama uživao veliki ugled među savremenicima, budući da su njegove kompozicije uvršćene u Pesmaricu iz Itona, kao i Pesmaricu iz Kisa u kojoj se nalaze prvi sačuvani primerci Ferfaksovih misa. Ukupno je do nas stiglo šest misa, dva Magnifikata, trineast moteta, 9 višeglasnih pesama i dva instrumentalna komada. Misa koju ćete slušati u večerašnjoj emisiji O Quam Glorifica, bila je Ferfaksov muzički doktorat. Kao što je uobičajeno za mise engleskih autora, ovom ordinarijumu nedostaje stav Kirije, umesto koga ide gregorijanski napev Orbis factor.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво