Vek harmonike – Kompozicije Sven-Inga Koha

Predstavićemo kompozicije za solo harmoniku i kamerne sastave nemačkog autora Sven-Inga Koha: Od ljubavi do linije, broj 3, Papirni komadići, Oznek i Kupola

Sven-Ingo Koh rođen je 1974. godine u blizini Kelna, studirao je kompoziciju, elektronsku muziku, klavir i muzikologiju u Esenu, San Dijegu i Stenfordu. Njegova muzika se izvodi širom sveta na festivalima kao što su: Bijenale u Minhenu i Lionu, Muzika viva, Dani nove muzike u Drezdenu i Helsinkiju, a interpretirali su je ansambli poput Simfonijskog orkestra Bavarskog radija, Simfonijskog orkestra Tokija, Ansambla Modern. Sa štutgartskim ansamblom sa savremenu muziku Askolta komponovao je saundtrek za apstraktni eksperimentalni film Valtera Rutmana iz 1920. godine koji je nekoliko puta prikazivan na nemačkoj i francuskoj televiziji.

Glavni aspekt komponovanja Sven-Inga Koha je korišćenje heterogenog materijala i izrazito slobodno tretiranje deonica. On svesno eksperimentiše sa tenzijom koja nastaje trenjem ovih sukobljenih elemenata, pokušavajući da ih približi i prevede na jezik instrumenta. Nazivi pojedinih kompozicija: Disonantne montaže ili Transformacije sugerišu ove postupke. Po rečima kritičara, Koh se zapravo kreće po tankoj liniji između besmislice i želje za jedinstvom i harmonijom.

Na početku ćete čuti ostvarenje pod nazivom Od ljubavi do linije, broj 3 iz 2017. godine. Širokim spektrom zvukova autor je zapravo usmerio pažnju na mikrotonalne strukture. Vrcavo, groteskno, ali istovremeno grubo i pomalo preterano - reči su nemačkog kompozitora Gordona Kampea o ovom delu. Sledi odlomak iz kompozicije Papirni komadići u interpretaciji članova orkestra Zevs iz Ohzenhauzena i harmonikašice Ane Marije Helšer. Diriguje Manfred Šrajer. Do kraja emisije čućete još i ostvarenje Oznek za solo harmoniku istog autora, u tumačenju Klaudije Buder, kao i kompoziciju Kupola. Sviraju članovi ansambla Klang-verkštat iz Vajmara i harmonikašica Klaudija Buder.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво