Muzika sveta – 15. Etnofest na Paliću

Snimak koncerta izraelskog dua koji čine basista Josi Fajn i bubnjar Ben Ajlon, održanog 22. juna ove godine na Velikoj terasi na Paliću. Gost na koncertu bio je Lior Romano, koji je muzicirao na sintisajzeru.

Josi Fajn, basista i producent, dobitnik Gremi nagrade, prethodnih trideset godina radio je sa mnogim poznatim muzičarima kao što su Dejvid Bouvi, Lu Rid, Gil Evans, Brajan Ino, Vje Farka Ture i drugi. Tokom svoje karijere živeo je i radio na svim kontinentima, a 1995. godine vratio se u Izrael gde i danas živi. Pre tri godine sa bubnjarem Benom Ajlonom, formirao je duo koji potpisuju kao Muzika iz Plave pustinje. U ovom sastavu Fajn je bas gitaru zamenio mikrotonskom varijacijom gitare, koja mu omogućava izvođenje arapske muzike.

Bena Ajlona kritika naziva inovativnim bubnjarem, koji je prethodnih godina nastupao na Etnofestu. Ove godine predstavio se čvršćim, masivnim zvukom plemenskih bubnjara na posebno pravljenom, hibridnom setu bubnjeva.

Muzika dua Fajn-Ajlon zvučno prikazuje region Izraela i Palestine, a osim arapskog zvuka njihovim numerama dominiraju i severno-afrički ritmovi kao i gnava muzika - kombinacija podsaharske, berberske i arapske ritualne muzike. Sve to, Fajn i Ajlon inkorporirali su u popularne žanrove kao što su dab, rege i trens. Repetativne hipnotičke melodije i ritmovi, po rečima kritike, vode slušaoce duboko u pustinju, među dine i oaze.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво