Gramofonija – Leopold Stokovski diriguje dela J. S. Baha

Reprodukujemo album sa snimcima članova orkestra Češke filharmonije pod upravom Leopolda Stokovskog. Emitujemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Suprafon 1977. godine.

Čehoslovački nacionalni izdavač je do sredine sedamdesetih godina, zahvaljujući ponudi na međunarodnom tržištu, ušao u tržišnu trku sa kompanijama kao što su Dojče gramofon, Melodija, Ar-Si-Ej i drugi. Iako su isprva inostranu publiku privlačili pre cenom nego kvalitetom, postepeno su se u Suprafonovim katalozima počela javljati i velika imena svetkih koncertnih scena, na vinilima vrhunske izrade i adekvatne prateće opreme. Upravo se izdanje koje večeras emitujemo može tako opisati, s obzirom na to da je reč o veoma uspešnom albumu Leopolda Stokovskog, realizovanog u češkoj produkciji. Ploča je snimljena 7. i 8. septembra 1972. godine u Suprafonovom studiju u „Kući umetnika", a snimak su realizovali Miloslav Kulhan i gost iz britanske Deke, Artur Lili. Iako je Kulhan bio iskusan snimatelj, Lili je ipak bio kultna ličnost diskografskog sveta, čija je karijera započela još pre rata, te je njegovo prisustvo na snimanju garantovalo zapis izuzetnih karakteristika. Producent Zdenjek Zahradnik je takođe imao saradnika iz Engleske, Rejmonda Fjua koji je za London rekords realizovao više desetina albuma, uglavnom sa džez i popularnom muzikom. Značajno je pomenuti da je Zahradnik bio i kompozitor, koji je u ovom periodu bio okrenut neoklasičnom izrazu, dok je kao producent najčešće sarađivao na pločama sa delima iz 18. i 19. veka.

Programski komentar na ovoj ploči napisao je čehoslovački muzikolog dr Miloš Pokora, koji je bio i glavni i odgovorni urednik Suprafona. Njegovi tekstovi se nalaze na više od sto pedeset izdanja ove kuće, a bio je na različite načine uključen u snimanje većine albuma sa umetničkom muzikom koje je Suprafon objavio tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Omot je delo Miloslava Začeka, jednog od redovnih saradnika ovog izdavača, dok je fotografije zabeležio Pavel Vaha, poznat kao autor čuvenih dokumentarnih prikaza sa protesta 1968. godine.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се