Operska sezona Euroradija 2018/19

Rihard Vagner: Valkira

Slušaćete snimak opere „Valkira" Riharda Vagnera koja je izvedena 18. oktobra na predstavi održanoj u Kraljevskoj operi Konvent garden u Londonu, u sklopu izvođenja celog „Prstena Nibelunga”, koji obeležava sezonu ove kuće. Bas bariton Džon Lundgren je Votan, sopran Nina Šteme je Brunhilda, Sara Konoli je Frika, Stjuart Skelton je Zigmund, Emili Megi je Ziglinda, dok Ain Anger tumači Hundinga. Antonio Papano diriguje orekstrom Kraljevske opere u Londonu.

Drama drugog dela Prstena Nibelunga je pre svega intimna, lična i porodična, što se vidi iz dešavanja u prvom činu Valkire. Posle mahinacija bogova, nimfi i patuljaka iz prologa tetralogije Rajnskog zlata, sada vidimo kako se ova dešavanja ovaploćuju u dramski zaplet, u samu suštinu mita. U međuvremenu, Votan je dobio blizance sa smrtnom ženom - Ziglindu i Zigmunda. On se nada da će u Zigmundu pronaći slobodno biće koje će moći da dođe u posed prstena, kako je on sam sprečen Alberihovom kletvom. Takođe, u želji da zaštiti Valhalu, sa boginjom zemlje Erdom stvorio je osam junačkih kćerki, među kojima je i Brunhilda, neustrašiva Valkira.

U operi pratimo isprva fatalni susret između Ziglinde i Zigmunda koji su igrom okolnosti razdvojeni kao deca. Između dvoje stranaca rađa se prisnosti i ljubav. Naravno, time se ogrešuju o zakone braka i porodice, jer Ziglinda ostavlja svog supruga Hundinga zarad Zigmunda. Oni se ubrzo prepoznaju kao brat i sestra, a Zigmund vadi iz drveta mač Notung koji je tu za njega ostavio njegov otac Votan. U drugom činu, Votanova supruga Frika kojoj se Hunding obratio za pomoć kao boginji braka, tražeći od nje kaznu za preljubnički incestuzni par, sukobljava se sa mužem. Frika mu skreće pažnju da Zigmund duguje svoj život i mač samom Votanu, te samim tim on nije čovek slobodne volje, već je samo pion u Votanovim rukama. Zbog toga, ali i zbog transgresivne prirode incestuozne ljubavi između brata i sestre, Votan ipak pristaje da niko od bogova nema uticaja na ishod borbe Zigmunda i Hundinga, čak naređuje Brunhildi da pospeši Hundingovu pobedu. No, mlada i buntovna Valkira dirnuta ljubavlju između Zigmunda i Ziglinde odlučuje da se ogluši o očevu naredbu i da pomogne Zigmundu u dvoboju. No, sam Votan tada interveniše, slama mač Notung i ostavlja svog smrtnog sina na milost i nemilost neprijatelja koji ga ubija. Brunhilda beži vodeći Ziglindu sa sobom. Votan je u međuvremenu krenuo o potragu za svojom buntovnom ćerkom, koja uspeva da po savetu svojih sestara skloni Ziglindu u udaljeni kraj sveta. Ostavši sama, trpi strašnu kaznu koju joj je Votan namenio za neposlušnost. Biva proterana iz Valhale, osuđena na večni san, sve dok je smrtni čovek ne probudi i uzme za ženu. Ipak, Votan joj uslišava jedinu molbu - da oko nje bude stavljen plameni obruč kroz koji može da prođe samo najveći junak, onaj koji se ne plaši nikoga.

Urednica Ksenija Stevanović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво