Nova diskografija

Predstavljamo dvostruki kompakt-disk letonske violinistkinje Baibe Skride koji je u septembru objavila diskografska kuća Orfeo, pod nazivom „Američki koncerti”.

Iza ovog naslova, kriju se dela trojice autora - Lenarda Bernstajna, Eriha Korngolda i Mikloša Rože - jednog rođenog Amerikanca i dva naturalizovana državljana Sjedinjenih Američkih Država, koji su karijere razvijali radeći prevashodno u filmskoj industriji Holivuda. Dok su sa jedne strane bili pragmatični i očigledno uspešni - sa višestrukim nominacijama i potom osvojenim Oskarima - ovi umetnici su istovremeno pokušavali da pomere granice klasične muzike, uvodeći nešto od vokabulara popularne muzike u tradicionalne muzičke forme. Korngold i Roža su svoje Koncerte za violinu napisali 1945, odnosno 1953. godine, a zajedničko im je to što je oba dela premijerno izveo još jedan evropski emigrant, tada već zvezda svetske muzičke scene, violinista Jaša Hajfec. Raskošni i prijemčivi koncert Korngolda, često nazivan „Holivudskim koncertom" zbog svojih poznoromantičarskih harmonija i „ušećerene" melodike, prati nešto apartnije delo Mikloša Rože. Više „bartokovski" u svojoj orkestaraciji, ovaj koncert je poznat i po tehnički veoma zahtevnoj deonici violine, a snimak koji je Hajfec zabeležio ubrzo posle premijere dela, poslužio je kao uzor svim potonjim interpretatorima ovog dela.

Govoreći o svojim tumačenjima ovih dela, Baiba Skride je navela da je dugo želela da snimi upravo ove tri retko izvođene kompozicije, „sa svojim jedinstvenim muzičkim jezikom, ali koje se savršeno dopunjuju". Ono što kritika ističe jeste da je „Hajfec - Hajfec, sa svojim uzbudljivim, promenljivim i intenzivno lirskim pristupom... ali da je Baiba Skride ubedljiva na svoj način, posebno kada svira tako lepim, blistavim tonom".

Uz koncerte Korngolda i Rože, na ovom dvostrukom disku se nalazi Berstajnova Serenada za violinu, gudače, harfu i udaraljke - suštinski koncert za violinu u pet stavova inspirisan Platonovom Gozbom, kao i Simfonijski plesovi iz Priče sa zapadne strane ovog autora. Uz Baibu Skride, na ovom albumu nastupaju i Simfonijski orkestar iz Geteborga i Filharmonija iz Tamperea pod upravom mladog finskog dirigenta Santu-Matijasa Rouvalija.

Emisiju uređuje Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво