Vek harmonike

Miloš Milivojević: album „Accord for Life: Klasična harmonika”

Predstavićemo debitantski album Miloša Milivojevića, koji je pod nazivom „Accord for Life: Klasična harmonika” objavljen 2. novembra 2018. godine.

Miloš Milivojević rođen je u Kragujevcu, gde je završio srednju Muzičku školu kao đak generacije, u klasi renomiranih profesora Radomira Tomića i Vojina Vasovića. Godine 2002. postao je stipendista Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a dve godine kasnije počeo je da nastupa kao jedini predstavnik Akademije na ceremonijalnim svečanostima kraljevske porodice na Univerzitetu u Londonu. U zvanje saradnika na Kraljevskoj muzičkoj akademiji imenovan je 2014. godine, kada je od ove visokoškolske ustanove dobio i priznanje za doprinos kulturi i stvaralaštvu u svojoj profesiji.

Miloš Milivojević nastupa kao solista i član kamernih sastava od kojih se izdvajaju London tango kvintet, ansambl Kosmos, duo Akord i worl music sastav Paprika. Aktivno sarađuje sa kompozitorima i do sada je izveo više od četrdeset svetskih premijera dela za solo harmoniku i kamernih kompozicija. Izdvajaju se svetske premijere kompozicija britanskih autora Entonija Gilberta, Patrika Nana kao i britanska premijera Sekvence za harmoniku italijanskog kompozitora Lučana Berija.

Od početka profesionalne karijere britanska kritika izdvaja Miloša Milivojevića kao talentovanog umetnika, koji svojim interpretacijama pokazuje da je „neustrašiv" virtuoz, a neke pozitivne kritike objavljene su i u uglednim dnevnim listovima Indipendent, Gardijan i Tajms.

Debitantski album ovog harmonikaša, koji je objavljen 2. novembra 2018. godine, kritika je označila kao briljantno ostvarenje i „uragan" inventivnosti. Milivojević svoju svestranost, koja je još jednom došla do izražaja, ovog puta prikazuje kroz repertoar od barokne do savremene muzike. Izuzetnom virtuoznošću i jasnom dinamičkom ekspresivnošću, u delima Skarlatija, Baha i Mendlsona, uspeva da dočara zvuk orkestra i orgulja.

Sa albuma Accord for Life: Klasična harmonika Miloša Milivojevića slušaćete Sonate Domenika Skarlatija, i to u de-molu, Ef-duru i fis-molu. Potom Koral i varijacije iz Sonate za orgulje u de-molu Feliksa Mendelsona, kao i svitu Pet pogleda na život zatvorenika u gulazima Viktora Vlasova. Ovo je jedno od dela u kojima Vlasov zvučno opisuje Staljinove gulage i stradanje ruskog naroda, dok su neka direktno inspirisana knjigom Arhipelag Gulag, ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina. Do kraja emisije čućete još i ostvarenja Iznutra Franka Anželisa i Uvod i Tarantelu opus 43 Pabla de Sarasatea.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво