Džez – Tomas Fujiwara Triple Double Trio

Snimak koncerta grupe Tomas Fujiwara Triple Double Trio, održanog 26. avgusta ove godine na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu.

Bubnjar Tomas Fudživara godinama je među omiljenim pratećim muzičarima na njujorškoj sceni modernog džeza, a u poslednje vreme privlači sve veću pažnju kritike i publike autorskim projektima. Jedan od najzapaženijih sastava u kojima učestvuje je Thumbscrew sa gitaristkinjom Mari Halvorson i basistom Majklom Formanekom, pa potom i trio sa gitaristom Brendonom Sibrukom i trubačem Ralfom Alezijem. Konačno, kao svojevrsna sinteza svih ovih saradnji, nastao je Tomas Fujiwara Triple Double Trio.

Samo ime asocira na na košarkaški termin „trostruko-dvostuko", kao oznaku za dvocifren broj u tri različite statističke kategorije. Ipak, u Fudživarinom slučaju radi se o dve trio formacije koje se istovremeno nalaze na bini i dopunjavaju jedna drugu. Sa jedne strane su Meri Halvorson, Tomas Fudživara i Ralf Alezi, a sa druge Džerald Kliver, Brendon Sibruk i Tejlor Ho Binum. Na ovaj način Fudživara rekreira uzbudljivu istorijsku formaciju „duplog kvarteta" Orneta Kolmena sa albuma Free Jazz, no u autorskom i aranžerskom smislu ima čvrsto uporište u post-bapu i avangardi 21. veka, te specifičnom i raznovrsnom senzibilitetu svih članova ove postave.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво