Predavanja

Goran Maksimović: Književna svojstva Vukovog Srpskog rječnika

U emisiji PREDAVANjA možete slušati snimak izlaganja Gorana Maksimovića „Književna svojstva Vukovog Srpskog rječnika”, koje je održano kao uvodno predavanje na skupu „Nauka i savremeni univerzitet” 10. novembra u na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Jedno od osnovnih obeležja Srpskog rječnika iz 1818. godine jeste njegov enciklopedijski karakter, po čemu se razlikuje od uobičajenih lingvističkih rečnika. Uz date pojmove vrlo često slede čitave priče o njegovom poreklu i upotrebi, pri čemu se mogu se uočiti četiri značenjska nivoa: mitološki ili praslovenski, prehrišćanski ili paganski, hrišćanski i orijentalni. Kako je pisao Miodrag Popović, ovo delo je pravi letopis književnih žanrova - u njemu se nalaze četrdeset dve šaljive priče, poslovice, zagonetke, legende, opisi i objašnjenja pojedinih običaja i tako dalje, od kojih će u ovom izlaganju Goran Maksimović mnoge i navesti.

Budući da je enciklopedijskog karaktera i visoke književne vrednosti, Riječnik je poslužio kao inspiracija i uzor nekima od naših najznamenitijih pisaca, na primer, prma motivima koje je Vuk Karadžić naveo o smrti Marka Kraljevića, Jovan Sterija Popović je napisao dramu San Kraljevića Marka, a Radoje Domanović satiru Kraljević Marko po drugi među Srbima. Od savremenih pisaca poznato je da je Milorad Pavić tvrdio da je Hazarski rečnik napisao po uzoru na Vukov Srpski rječnik, a sličan je slučaj i sa romanom Semolj gora čiji je autor Miro Vuksanović.

Izlaganja ostalih učesnika ovog naučnog skupa, možete pratiti četvrtkom, a u sutrašnjoj emisiji govoriće Miodrag Jovanović o temi „Pojava i moć Vukovog Rječnika iz 1818. u ocenama znamenitih književnika i lingvista".

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара