Imaginarni pejzaži

Predstavićemo najnoviji album Janeka Šefera „What Light Is Tell Us Nothing”, koji je 11. novembra objavila diskografska kuća Temporary Residence.

Janek Šefer, u toku svoje dugogodišnje karijere, uspeva da stvori zvučni svet prepoznatljiv po svom nepatvorenom i otvorenom stavu da elektronska muzika u sebi nosi veliki afektivni potencijal, mogućnost radosnih ushita i soničnog tugovanja, nepredvidljivost detalja i monumentalnost forme. On to sprovodi u muzičkom toku sazdanom od odabranih semplova – govorne prirode, preciznih terenskih snimaka i ambijentalnih struktura koji se sjedinjuju u digitalne kolaže ili digitalne detaljne i naseljene zvučne freske.

Album What Light Is Tell Us Nothing je sastavljen u potpunosti od elemenata albuma Cuckooland Roberta Vajata, iz 2003. godine koji je tada časopis Wire proglasio za album godine. Vajat je Šeferu dao dozovolu da uradi ovu „reimaginaciju" njegovog ostvarenja, a po porudžbini Sounds New festivala u Kenteberiju. Numere su stvorene uz pomoć Šeferovog custom-made „duplog" gramofona, pedala sa efektima i kompjutera. Na festivalu je delo predstavljeno kao višekanalna radio instalacija, a na albumu to je prva naslova numera, posle koje sledi sedam novih kompozicija, odnosno postskriptum o novoosvojenom prostoru slobode. U svojoj prirodi, ove numere imaju kinematografsku auru – započinju citatima iz filmova, čuju se glasovi velikih glumaca poput Džona Gilguda, ali i modifikovani, pulsirajući semplovi istočnoevropske narodne, vokalne i horske muzike. Na taj način, nastaje neobična asocijativna mreža zvučnih i ličnih identiteta, zaigrana i upitana, na razmeđi između digitalne arheologije i nostalgije izazvane stalnim brisanjem prošlosti koju sprovodi današnji svet.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво