Muzej zvuka

Snimak nastupa ansambla Gli Angeli na Festivalu rane muzike u Utrehtu, održanog 30. avgusta ove godine u gradskoj Katedrali.

Švajcarski ansambl Gli Angeli osnovan 2005. godine i predvođen Stefanom Maklaudom, na koncertu čiji snimak reprodukujemo, odabrao je program koji su u potpunosti činila dela Žoskena de Prea – motet Praeter rerum seriem, psalm Miserere mei, kao i misa Malheur me bat – odnosno Nesreća me spopala.

Ova misa-parodija jedno je od najpoznatijih Žoskenovih dela, a napisana je na temu melodije koja je bila izuzetno popularna u svoje vreme. Ipak, danas je originalna troglasna šansona izgubljena, te nije sačuvan ni kompletan tekst niti ime njenog autora, mada se pretpostavlja da je to bio Albertinus Malkur. Originalna melodija je komponovana u retko korišćenom frigijskom modusu, koji započinje polustepenim intervalom, te stoga zahteva manje očekivana harmonska rešenja, a problematičan je i akord na dominanti koji bi stvarao zabranjeni interval tritonusa. Ova ograničenja su, čini se, bila pravi izazov za Žoskena de Prea, koji se pored inventivnih harmonskih rešenja, poigravao i sa samim kantus firmusom – tako se u Gloriji on iznosi u celosti dva puta, ali su segmenti isparčani i pomešani, dok je posebno kompleksan imitacioni i kanonski rad u završnom, šestoglasnom Agnus Dei-u.

Urednica emisije Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво