Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Dragana Todorovića na knjigu Dragoljuba B. Đorđevića „Pitao sam malog puža: moja sociološka priča o Šabanu Bajramoviću”, koju je nedavno objavio Službeni glasnik iz Beograda.

Knjiga Pitao sam malog puža, sociologa religije i romologa Dragoljuba Đorđevića, pored Uvoda, Datumara važnijih događaja iz privatnog i profesionalnog Šabana Bajramovića, Selektivne bibliografije, Pogovora, Zahvala, Literature, Rečnika manje poznatih reči i izraza, Imenskog registra, Sažetka i sadržaja na engleskom jeziku Beleške o autoru, sadrži dvanaest poglavlja indikativnih i, pokatkad, duhovitih naslova: „Šaban u kabinetu", „Kafanski car - od Džerime do Berlina", „Šabanovi podsmevači", „Car i akademik - Šaban i Brega", „Šaban i onaj što radi onaj festival", „Šaban među veličanstvenih sto - ali i među deset!", „Utihnuo crni glas u belom odelu", „Šabanov bulevar i spomenik", „Sarma zbori o Šabanu", „Šabanove zalihe slave", „Šaban skroziran kroz sociološko okno" i „Deset eseja o Šabanu".

Kako nas obaveštava Dragan Todorović, autor već u Uvodu opisuje svoje nedoumice koje je imao u vezi sa naslovljavanjem publikacije, načinom oslovljavanja pevača i o njegovom ustoličenju kao „cara", a ne „kralja" kako je uobičajeno u kolokvijalnom govoru. Knjiga je proistekla iz naučnog interesa da se životna i profesionalna priča najznačajnijeg srpskog romskog pevača „urami" u sociološke i romološke korice, a složen životopis i stvaralaštvo Šabana Bajramovića autor izlaže na tri nivoa: nivou fascinacije (preovlađujući stav javnog mnjenja o ličnosti i pojavi), nivou razumevanja (prikupljanje i sažimanje mnogobrojnih primarnih i sekundarnih izvora) i na nivou prenošenja znanja (lična interpretacija poistekla iz bavljenja ličnošću i podacima o njoj).

Oslanjajući se na raznovrsnu građu, Dragoljub Đorđević je pokušao da finalno sociološki rastumači fenomen Šabna Bajramovića, i to na vrlo osoben način - tvoreći rečnik pojmova, poduprt arhaizmima i lokalizmima, koji do paradoksa razgolićuju umetnikovu ličnost u svim njenim segmentima. „Junak knjige je vašarlija, kafančeros, golootočanin, barbutaš, ženoljubac, đozluklija, kukulelek, zadocnik i filmadžija, ali je predstavljen i kao dobropamtilo, štagmast, kućevan, odvažan, pomagač, srpski Rom i srpski patriota. Saznali smo da nije bio budžetnik ni intereždžija, zbog čega su on i njegova familija finansijski propadali kad su ga pritisle boleštine i nemaština, a sasma je sigurno nikad nije bio kalaštura i ciganski žigolo", piše Dragoljub Todorović.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара