Читај ми!

Antologija srpske muzike

Dela Vlastimira Trajkovića: Arion, nova muzika za gitaru i gudače, opus 8; Zvona, opus 5 i Sonata za violinu i klavir u Cis duru, opus 11

Rođen u Beogradu 17. juna 1947. godine, Vlastimir Trajković je potomak porodice koja je imala tri generacije muzičara, a njegov deda je bio kompozitor i muzikolog Miloje Milojević.

Studije kompozicije pohađao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi Vasilija Mokranjca, gde je diplomirao 1971, a magistrirao 1977. godine. Po završetku studija u Beogradu, pohađao je specijalističke studije u klasi Vitolda Lutoslavskog u Kulturnom centru Muzičke omladine u Grožnjanu, kao i na Konzervatorijumu u Parizu, u klasi Olivijea Mesijana.

U periodu od 1971. do 1975. Vlastimir Trajković je radio kao profesor muzičke škole Stanković, a potom, od 1975. godine, i na Muzičkoj akademiji kao asistent na Katedri za teorijske predmete. Godine 1978. postao je asistent na Katedri za kompoziciju i orkestraciju, a 1993. stekao je zvanje redovnog profesora. Šef ove Katedre bio je u periodu od 1988. do 2007. Godine 2009. izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Preminuo je u Beogradu 4. januara 2017. godine.

Vlastimir Trajković je dobitnik brojnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju: nagrada Stevan Hristić iz 1971. godine za delo Tempora retenta, nagrada Stevan Mokranjac koja mu je dodeljena 1995. za Koncert za klavir i orkestar, kao i Aprilska nagrada grada Beograda iz 2006. godine za delo Pet pesama Stefana Malarmea.

Njegova dela izvođenja su u mnogim evropskim zemljama, Japanu i Americi, a iz Trajkovićeve klase izašli su poznati srpski kompozitori poput Katarine Miljković, Isidore Žebeljan, Ognjena Bogdanovića i Anje Đorđević.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво