Muzika sveta - 15. Etnofest na Paliću

Koncert trija Poligon Mihalja Borbelja, održan 23. juna 2018. godine.

Ovo je druga emisija iz ciklusa posvećenog Etnofestu, jednom od najznačajnijih domaćih festivala muzike sveta, koji je po petnaesti put održan na Paliću i u Subotici. Od 2004. godine Etnofest se odvija u vreme junske ravnodnevice 21. juna, čime organizatori obeležavaju i Svetski dan muzike. Tokom postojanja ugostili su mnoga poznata imena domaće i svetske world music scene, kao što su: Mihalj Borbelj, Lajko Feliks, bend Čalaban, BaBa Zula, Brencl banda, Istanbul night, Garifuna Collective, Fatima Spar und die Feedom Fries i mnoge druge. Osim muzičkog programa, posetioci festivala imali su prilike da pogledaju dokumentarne filmove o svetskoj muzici, posete izložbe i učustvuju na fotografskim, filmskim i muzičkim radionicama.

Na festivalu 2018. godine, u četiri koncertne večeri, nastupili su umetnici iz devet zemalja: Srbije, Mađarske, Hrvatske, Izraela, Španije, Maroka, Italije, Norveške i Švedske. Po rečima umetničkog direktora, Dejana Vujinovića „Etnofest se ovaj put vodi muzičkim stazama koje donose neobičnu muziku Kanarskih ostrva, Sicilije, Sahare i Bliskog Istoka, ali i muziku Balkana i Panonskog basena koji nas okružuje".

U večerašnjoj emisiji čućete nastup trija Mihalja BorbeljaPoligon, održanog 23. juna 2018. godine na Velikoj terasi na Paliću. Ovim koncertom je otvoreno drugo veče festivala. Osim Borbelja, koji je svirao saksofon, taragot, klarinet i bas klarinet, u sastavu nastupaju i Mikloš Lukač, kojeg kritika smatra jednim od najboljih svetskih cimbalista, kao i perkusionista Andraš Deeš koji od 2007. godine nastupa na Etnofestu. Improvizujuća muzika trija Poligon bogatih je ritmova, angažuje različite pravce džeza, folklornu muziku Karpata i Balkana, kao i elemente savremene muzike. U recenziji abluma koji je ovaj trio objavio 2016. godine, na sajtu Gramofon piše je da je Poligon dobar naziv za ansambl, s obzirom na to da stavljaju različite žanrove u jedan referentni sistem i da je njihov način spajanja džeza, tradicionalne muzike i savremenih žanrova jedinstven.

Urednica emisije Marija Vuković





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи