Improvizorijum

Poslednjih godina malobrojnoj, ali značajnoj grupi ovdašnjih umetnika posvećenih improvizaciji, pripada i novosadska pijanistkinja Marina Džukljev.

Primetna je želja učesnika evropske impro scene da često i rado nastupaju sa našom umetnicom, što se naročito ogleda u saradnji sa muzičarima iz okolnih država - Slovenije i Mađarske. Letošnji pijanistički resitali u Pragu i festival Hagen u Švedskoj, kao i nekoliko zakazanih koncerata u narednom periodu u zemljama zapadne Evrope, ohrabrujući su pokazatelji i potvrda o njenim kreativnim potencijalima. Do sada nevelika diskografska prisutnost, uglavnom vezana za izdanja violiste Silarda Mezeija, u septembru je upotpunjena pojavom kompakt-diska Wonder Marks), zvučnim dokumentom proizašlim iz saradnje sa mađarskim bubnjarem, perkusionistom i violistom Aronom Portelekijem, sa ovogodišnjeg majskog festivala Ring Ring, a u izdanju slovenačke diskografske produkcije Klopotec.

Nadahnuti višegodišnjim radom i sveopštim doprinosom kretivnoj muzičkoj sceni, kao i prisustvu na festivalu Ring Ring američkog saksofoniste Kena Vandermarka, inače dugogodišnjeg zajedničkog prijatelja oboje umetnika, odlučili su se za igru reči i album nazvali Wonder Marks. Sposobni da ostvare spontan i otvoren integritet protoka različitih energija, ritmova i vibracija, uz evidentnu empatiju međusobnog slušanja, Marina Džukljev i Aron Porteleki, sa uspehom grade dinamičan zvučni svet, neometene gipkosti.

Autor emisije Milenko Mićanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво