Džez

Slušaćete snimak koncerta kvarteta trubačice Džejmi Brenč, održanog 26. avgusta ove godine na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu.

Američka trubačica Džejmi Brenč naizgled je „niotkuda" stupila na scenu svojim prošlogodišnjim debitantskim albumom Fly or Die, te momentalno dospela u sam vrh scene okrenute savremenom džezu i avangardi. No, ova vanserijska autorka je svoju karijeru gradila znatno duže, još od sredine prošle decenije, kada je svirala sa brojnim akterima čikaške avangardne scene. U njenim formativnim godinama naročito joj je bio značajan rad i sa nemačkim trubačem Akselom Dernerom, koji će u dobroj meri oblikovati njen svirački stil.

Iz Čikaga se potom seli u Bruklin, da bi poslednjih godina postala aktivni učesnik njujorške scene, pri tom nastavljajući saradnju sa muzičarima iz Čikaga. Na raskršću te dve sredine i njihovih stilskih osobenosti Džejmi Brenč je izgradila svoj autorski izraz. Između poletnih ritmova i slobodnih, apstraktnih aranžmana, razigranih melodičnih improvizacija i poigravanja teksturama i tehničkim mogućnostima instrumenta, ova muzičarka u svom radu spaja najbolje momente modernog džeza.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво