Savremena srpska muzika

Kantatu „Plava grobnica – za srpskog vojnika“ za alt, bariton, recitatore i kamerni ansambl Ingeborg Bugarinović izvode Zorica Kocić, alt, Slobodan Stanković, bariton, Ljuba Tadić, recitator i Hor flauta pod upravom Miodraga Azanjca.

Kompozitorka, violinistkinja i pedagog Ingeborg Bugarinović, rođena je u Beogradu 1953. godine, a studije kompozicije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Enrika Josifa. Još kao student, osvojila je Oktobarsku nagradu grada Beograda, a kasnije i priznanje Stevan Hristić za najbolji diplomski rad, nagradu Međunarodnog takmičenja muzičke omladine i Međunarodnu nagradu Radiotelevizije u Strugi. Njene kompozicije su izvođene i snimane u Srbiji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Kanadi i Holandiji. Trenutno živi u Kanadi gde je posvećena komponovanju i podučavanju. Govoreći o talentu Ingeborg Bugarinović, njen profesor, Enriko Josif je naveo da je „jedna od najsnažnijih i najcelovitijih ličnosti mlađe generacije koju je uočio".

Opus ove umetnice obuhvata dela za različite ansamble, uključujući i ciklus od devet kantata. Sačinila je i brojne transkripcije za repertoar beogradskog ansambla Hor flauta, kome je posvetila nekoliko ostvarenja.

Delo koje večeras slušate, zasnovano je na poznatoj pesmi Milutina Bojića, iz njegove zbirke „Pesme bola i ponosa", inspirisane potresnom sudbinom srpskih vojnika koji su sahranjivani u vodama oko ostva Vido u Jonskom moru tokom zime 1916. godine, nakon iscrpljujućeg povlačenja vojske preko Albanije.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво