Tokovi poezije

Klaudija Rankin: Građanin – Američka lirska pesma

U ciklusu TOKOVI POEZIJE, od ponedeljka, 12. novembra, možete slušati odabrane delove iz knjige „Građanin – Američka lirska pesma” američke pesnikinje Klaudije Rankin u prevodu Alena Bešića.

Ovaj tekst u sebi spaja elemente poezije, proze i kritičke teorije, ujedinjenje oko teme sistemskog rasizma koji Afroamerikanci i ljudi druge boje kože trpe svakodnevno na nivou jezika, postupaka, gestova i slika. Knjiga je dobila više nagrada poput Književne nagrade Los Anđeles Tajmsa, Nacionalne nagrade Udruženja književnih kritičara za poeziju za 2015. godinu, Open Book nagrade PEN-a, kao i nagrade T. S. Eliot. Građanin - Američka lirska pesma je jedina knjiga poezije koja se našla na bestseler listi Njujork Tajmsa.

Klaudija Rankin je rođena 1963. godine u Kingstonu, na Jamajki, a obrazovala se na Vilijems koledžu i Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Napisala je veliki broj eseja za vodeće američke književne časopise i novine poput Njujork Tajmsa, a takođe se okušala i kao spisateljica dramskih komada. Zajedno sa Lizom Sjuel uređuje antologiju Američke pesnkinje u 21. veku - Tamo gde lirika susreće jezik. Od 2018. godine deluje kao profesor poezije na Univerzitetu Jejl. Pesnik Mark Doti je za njeno delo rekao: „Formalno inventivne pesme Klaudije Rankin ispituju različite tipove granice: varljivu granicu između poezije i proze, između reči i vizuelne slike, između toga kako je biti subjekt i načina na koje smo definisani „spolja" našom bojom kože, ekonomskim razlozima i globalnom korporativnom kulturom".

Čita Vesna Bujošević
Urednici Ksenija Stevanović i Predrag Šarčević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво