Džez

Snimci nastupa kvarteta Kirke Karje i trija Darifurk – Ermija – Sekaldi, održanih 20. aprila ove godine na festivalu Jazzahead u Bremenu.

Kirke Karja, mlada pijanistkinja iz Estonije, spada u novu generaciju talentovanih evropskih džez muzičarki. Pre četiri godine dobila je nagradu Estonske džez unije za mlade talente, a trenutno predvodi dva vlastita sastava. Jedan od njih je kvartet, u kome spaja više različitih modernističkih uticaja u originalan autorski i aranžerski izraz. Svojim oštrim, odsečnim pijanističkim stilom asocira na Vidžeja Ajera, dok po tipu interakcije klavira i gitare podseća i na niški bend Eyot. Kvartet krasi i odličan smisao za dramaturgiju, te nadahnuta ritam sekcija koja se služi atipičnim, nepravilnim ritmovima.

Bubnjar Silven Darifurk (Sylvain Darrifourc), saksofonista Manuel Ermija (Manuel Hermia) i violončelista Valenten Sekaldi (Valentin Ceccaldi) su prekaljeni muzičari sa francuske i belgijske džez scene. Njihov izraz kreće se od introspektivne kamerne muzike do modernog džeza i avangarde, koji poentira i promišljenim odnosom atipičnih instrumenata u džez triju. To se naročito odnosi na Sekaldija koji od violončela ne stvara mlađeg brata džez kontrabasa, već koristi sve mogućnosti ovog instrumenta, istražujući njegove melodijske, akordske i kolorističke dimenzije. Preostala dvojica muzičara dolaze do izražaja upravo kroz trio gde Sekadlijev instrument deluje kao svojevrsno vezivno tkivo aranžmana.

Autor emisije Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво