Imaginarni pejzaži

Najnoviji album „Lost in Time” (Izgubljen u vremenu) Fernanda Korone poznatijeg kao Murcof, koji je 28. septembra objavila italijanska diskografska kuća Glacial Movements.

Murkof je jedan od najpoznatijih umetnika na polju eksperimentalne elektronike koji dolazi iz Meksika. Od 2006. godine ovaj muzičar živi u Barseloni. Njegova dela odlikuje minimalistički elektronski zvuk u kojem se nalaze karakteristike ambijentalne i dron muzike, muzik konkret, kao i uticaja kompozicija Mortona Feldmana i Arva Perta. Pored ambijentalnih i dron struktura, Murkof svoj ritmički arsenal izvodi iz minimalističkog tehna, što je bilo izraženije na njegovim prethodnim ostvarenjima. Poslednjih godina Korona se okrenuo prevashodno radu sa akustičnim instrumentima, a 2008. je radio na projektu Versajske sesije na kojima je dao svoju elektroakustičku reintepretaciju francuskog baroka. Murkof takođe često sarađuje sa muzičarima različitih stilskih usmerenja od džez trubača Erika Trifaza, majstora indijske table Talvina Singa, do pijaniste Frančeska Tristana i kompozitora Filipa Ptija.

Album Izgubljen u vremenu je nastao kao muzika za istoimeni eksperimentalni film vizuelnog umetnika Patrika Bernašeza u kojem susrećemo dva paralelna narativa: prvi se obraća figuri neznanog jahača sa šlemom koji na konju luta pustopoljinom prekrivnom ledom i snegom, izgubljen u prostoru i vremenu, dok drugi aludira na neobičan naučni eksperiment. Atmsofera je nestvarna, jezovita, ali i ispunjena svedenom onostranom lepotom.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво