Operska sezona Euroradija 2017/18

Đuzepe Verdi: Simon Bokanegra

U večerašnjoj emisiji pratićete snimak opere „Simon Bokanegra”, zabeležen 13. maja u Bečkoj državnoj operi. Naslovnu ulogu tumačio je Tomas Hempson, a ansamblom je dirigovao Evelino Pido, dok su pored njih nastupali i Frančeko Meli, Dmitrij Beloselski i Marina Rebeka.

Ovo poznato Verdijevo delo poslednjih godina se sve češće nalazi na repertoaru velikih operskih kuća. Prvobitno je napisano 1857. godine, da bi doživelo značajne revizije za premijeru nove verzije 1881. godine, kada je Verdi sarađivao na libretu prvi put sa Arigom Boitom. U drugoj verziji, prvi čin je postao Prolog opere, a dodata je danas slavna scena u duždevoj palati kojom se završava prvi čin.

Radnja prologa se odvija u 14. veku u Đenovi, dvadeset pet godina pre glavnih dešavanja opere. U ovom delu upoznajemo mladog Simona Bokanegru, pretendenta za položaj dužda. On je heroj među običnim narodom Đenove, bivši gusar koji brani gradske obale od neprijateljsikih napada. Zaljubljen je u Mariju, čiji otac, plemić Jakopo Fjesko, ne odobrava njihovu vezu. Pošto sazna da je njegova ćerka tajno rodila Simonovo dete, zatvara je u palatu. Ona tu umire, bolesna, a jedini koji znaju njenu sudbinu su ukućani. Bokanegra pokušava da se pomiri sa Fjeskom, koji zauzvrat traži da bude staratelj svoje unuke. No, devojčica je misteriozno nestala. Fjesko odlazi razočaran, a Bokanegra utrčava u palatu, gde otkriva da je Marija mrtva. Skrhan bolom nad telom voljene, dobija vest da je izabran za dužda. U narednim činovima zaplet se vrti oko odnosa Bokanegre i njegove ćerke, zamene identiteta, ali i političkih sukoba oko mesta dužda koji će dovesti do toga da Bokanegra bude otrovan. Pre nego što će umreti, Bokanegra blagosilja mladi par i imenuje Gaberijelea Adorna za svog naslednika tražeći od Fjeska da osigura ispunjenje ove želje.

Posle neuspešne premijere 1857. godine, Verdi je dvadeset godina razmišljao o mogućnosti da napravi reviziju opere - ali pod uslovom da i libreto bude podvrgnut velikim promenama. Izbor je logično pao na Ariga Boita jer je sa njim počeo da radi na Otelu. Revizija opere je 1881. godine u Skali doživela trijumfalni uspeh. Tada su protagonisti bili: Viktor Morel kao Bokanegra i Frančesko Tamanjo kao Gabriele Adorno, koji će šest godina kasnije biti prvi interpretatori Otela i Jaga. Revizija iz 1881. godine, zadržava raspodelu glasova originala, ali samo vokalno pismo pokazuje veliki pomak - tu su melodijski detalji, harmonska rešenja, kao i orkestraciono umeće koje u potpunosti pripadaju zreloj fazi Verdijevog stvaralaštva.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво