Nova diskografija – „La Divina” na turneji

U večerašnjoj emisiji predstavljamo muziku sa kompakt-diska „Kalas na koncertu – hologramska turneja” u izdanju izdavačke kuće Vorner klasiks.

Jedan od neobičnijih projekata u oblasti klasične muzike je turneja koja se trenutno odvija po Sjedinjenim Američkim Državama i pojedinim evropskim zemljama, a u okviru koje publika ima priliku da prati nastup Marije Kalas, četrdeset jednu godinu nakon njene smrti. Legendarni scenski nastupi jedne od najvećih operskih diva XX veka i nesmanjena popularnost njenih snimaka koji je i danas čine jednom od najprodavanijih umetnica izdavačke kuće Vorner klasiks, bili su dovoljan razlog da američka tehnološka firma BEJS Entertejnment (BASE Entertainment) pokuša da Kalasovu 'vrati' na opersku scenu. Uz pomoć najsavremenije digitalne tehnologije, laserskih projekcija i scenskih efekata, prvi put je u obliku holograma na sceni predstavljena projekcija izvođača koji 'nastupa' uz pratnju (živog) orkestra.

Tehnološki, hologramska projekcija figure ove pevačice nije predstavljala arhivski snimak nekog njenog nastupa, već kompleksni amalgam različitih postupaka obrade vizuelnih zapisa, kojim je načinjen pokušaj da se stvori 'realistično iskustvo' njene scenske pojave. Za potrebe realizacije ovog snimka, korišćena je glumica koja je pažljivo oponašala pevačicine pokrete tokom izvođenja, njenu izuzetnu sposobnost transformacije i uverljivost interpretacije, da bi se potom ovaj snimak inovativnim digitalnim postupcima sjedinio sa likom Marije Kalas. Rezultat je zapanjujuće uverljiv vizuelni prikaz ove umetnice, za koji se teško može pretpostaviti da ne predstavlja autentičan snimak njenog nastupa.

Ovako složena vrsta digitalne manipulacije nije bila ograničena samo na vizuelni aspekt spektakla, već i na snimke njenog glasa. Iako su korišćeni autentični snimci najuspešnijih interpretacija Marije Kalas, zvuk koji dolazi iz holograma takođe predstavlja rezultat vrhunskog inženjeringa - naime, na snimcima koje je ova umetnica zabeležila tokom svoje karijere, njen glas je snimljen zajedno sa orkestrom i drugim solistima, te je 'ekstrakcija' njene deonice bila dugotrajan i mukotrpan posao. Nakon rekonstruisanja vokalnog parta, zvuk je trebalo uskladiti sa kompjuterski generisanom slikom holograma, kako bi se dobio koherentan audio-vizuelni zapis.

Prema svedočanstvima publike koja je prisustvovala koncertima u okviru ove turneje, efekat je zapanjujuće realističan. Sa druge strane, kritika postavlja pitanje smislenosti ovakvih poduhvata, koji iznova afirmišu stavove konzervatnivnijih ljubitelja opere opsednutih prošlošću, po kojima je 'zlatno doba' ove umetnosti uvek iza nas i zbog toga lako previđaju kvalitete i vitalnost operske umetnosti današnjeg doba. Ipak, čini se da finansijski uspeh ovakvih projekata nije upitan, te je izdavač Vorner Klasiks objavio i snimak 'soundtreka' koji publika ima priliku da čuje u okviru ove turneje, a na kojem su neke od najpoznatijih interpretacija Marije Kalas - Kasta diva iz Norme, Visi darte iz Toske, Ž v vivre iz Romea i Julije, te više arija iz Karmen, Đokonde, Magbeta i opera Katalanija i Tomé.

U emisiji ćete slušati nekoliko interpretacija sa ovog neobičnog snimka, koji, paradoksalno, potvrđuju nesvrsishodnost i apsurdnost ovakvih projekata - jer kako to navodi kritičar Njujorik Tajmsa „kao mnogi drugi, voleo sam je iako je nikada nisam video uživo".

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи