Studije

Lešek Kolakovski: Koja pitanja nam postavljaju veliki filozofi

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka, 15. do petka, 19. oktobra, možete pratiti delove iz serije predavanja Lešeka Kolakovskog pod nazivom „Koja pitanja nam postavljaju veliki filozofi”. Tekst je s poljskog prevela Biserka Rajčić.

Lešek Kolakovski rođen je 1927. godine, doktorirao je 1953. na Univerzitetu u Varšavi, i do 1959. bio je profesor, a potom šef odeljenja za modernu filozofiju. 1968. godine, izgubio je posao na fakultetu, posle čega je ubrzo emigrirao. Prvo je počeo da predaje u Kanadi, na Mek Gil univerzitetu u Montrealu, a 1970. godine odlazi na Ol Soul koledž, gde je nastalo njegovo najpoznatije delo Glavni tokovi marksizma.

Autor je brojnih knjiga, između ostalih Prisutnost mita, Religija kao paraliza vremena, Pogled na svet i svakidašnjica, Pojedinac i nesavršenstvo, Glavni tokovi marksizma (I-III), Razgovori sa đavolom, Ako boga nema... O bogu, đavolu, grehu i drugim brigama takozvane filozofije religije, Užas metafizike, Bog nam ništa nije dužan...

U televizijskim predavanjima koja su kasnije pretočena u knjigu Mini predavanja o maksi stvarima na krajnje poseban način, razmatra najrazličitije teme poput vlasti, slave, jednakosti, tolerancije, dokolice...

Tokom 2003. godine započinje novu seriju predavanja na poljskoj televiziji pod nazivom Koja pitanja nam postavljaju veliki filozofi. Kolakovski na zanimljiv i provokativan način govori o Sokratu, Parmenidu iz Eleje, Heraklitu, Platonu, Aristotelu... Autor sam ističe da su „spisi za širi krug slušalaca, ali da nikako nije reč o filozofiji u piluli".

Tekst čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво