Nova diskografija – Patetična simfonija Petra Čajkovskog

Predstavljamo album koji je krajem juna objavila diskografska kuća Es-Ef-Es medija, izdavačka podružnica Simfonijskog orkestra San Franciska, a na kojem je snimak Šeste simfonije Petra Čajkovskog u interpretaciji ovog ansambla pod upravom Majkla Tilsona Tomasa.

Snimak koji je dobila ova nagrađivana izdavačka kuća, zabeležen je tokom živog izvođenja u simfonijskoj dvorani „Dejvis", u martu 2017. godine.

Govoreći o izazovu koji Patetična simfonija Petra Čajkovskog postavlja pred izvođače, Majkl Tilson Tomas je rekao sledeće: „Povratak svetu Šeste simfonije Čajkovskog je bilo ozbiljno iskustvo za mene, u ovom trenutku mog života. Više godina sam morao da se distanciram od ove simfonije, jer nisam uspevao da dođem do rešenja kako da joj pružim delikatnost i ranjivost, kao i neverovatnu snagu, koja ona tako često zahteva. Ovaj snimak predstavlja fazu u mom razmišljanju koja je zasnovana na ideji elegancije, za koji verujem da je oličena u značenju reči 'patetična'. Po meni, Čajkovski govori 'ovo je moja jednostavna priča.. molim vas poslušajte me i čujte me'. Ova simfonija, čudesno konstruisano delo, predstavlja bujicu elegantne melodijske invencije", zaključuje Majkl Tilson Tomas.

Ova 'elegancija' se u tumačenju Tilsona Tomasa ogleda u potenciranju 'baletskog' tretmana partiture, posebnim naglašavanjem drvenih duvačkih instrumenata i karaktera marševskih odseka, koji često referiraju na interpretaciju Krcka Orašćiča, koju je ovaj dirigent objavio pre nekoliko godina. Ipak, to ne znači da ovom tumačenju manjka dubine i dramatičnosti - naprotiv, već bi se pre moglo reči da Tilson Tomas i u manje uzbudljivim segmentima pronalazi lepotu u delikatnosti i inventivnosti orkestarskog pisma.

Urednica emisije: Ivana Neimarevićbroj komentara 0 pošalji komentar