Festival u Krojtu 2018

Kvartet Armida izvodi dela Roberta Šumana (Klavirski kvintet u Es duru, opus 44) i Edvarda Elgara (Klavirski kvintet u a molu, opus 84). Kao solista nastupa pijanista Kit Armstrong. Snimak je sa koncerta održanog 2. avgusta u dvorani Zeforum u Rotah-Egernu u Nemačkoj

Osnovan 2006. godine u Berlinu i nazvan po operi Armida tvorca gudačkog kvarteta - Jozefa Hajdna - ovaj ansambl nastupa u sastavu: Martin Funda i Johana Štemler, violine; Tereza Švam, viola, i Peter-Filip Štemler, violončelo. Nakon uspeha na Međunarodnom takmičenju Ujedinjenih nemačkih radiotelevizija 2012. godine, na kojem su osvojili prvu nagradu, kao i nagradu publike, i šest dodatnih specijalnih priznanja, karijera mladog berlinskog gudačkog kvarteta se razvija velikom brzinom. Kvartet Armida je u periodu od 2014. do 2016. godine bio deo Bi-Bi-Sijevog programa Nove generacije umetnika, a Organizacija evropskih koncertnih dvorana izabrala je ovaj ansambl za svoje „Zvezde u usponu”. Pored koncerata, članovi ovog ansambla održavaju i veliki broj radionica i edukativnih programa koji dopunjuju njihovu izvođačku praksu.

Iz biografije soliste, američkog pijaniste i kompozitora Kita Armstronga, koji ima samo 26 godina, izdvajamo da je i magistar matematike. Muzikom je počeo da se bavi već sa pet godina, kao samouk. Inače, Kit Armstrong je bio rezidencijalni umetnik na ovogodišnjem festivalu Meklenburg - Zapadna Pomeranija, čije smo otvaranje direktno prenosili 15. juna, a gde je nastupao na čak 15 koncerata kao pijanista i orguljaš, predstavio je svoja autorska dela i debitovao kao dirigent u Hendlovom poslednjem oratorijumu Teodora.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво