Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Dejana Petrovića na filmove Lukasa Donta „Devojka” i Ševon Mizrahi „Daleko sazvežđe” prikazane na 39. Međunarodnom festivalu snimatelja „Braća Manaki”; a potom osvrt Dubravke Stajić na studiju Nade Novaković „Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji od 1990. do 2015. godine”.

Sa 39. Međunarodnog festivala snimatelja „Braća Manaki", koji je održan od 22. do 29. septembra u Bitolju, Dejan Petrović izdvaja dva debitantska dugometražna filma - Devojku Lukasa Donta i Daleko sazvežđe Ševon Mizrahi.

Na izuzetno suptilan način Lukas Dont ulazi u duboki unutrašnji svet tinejdžera Viktora, koji već nekoliko godina pokušava da promeni pol i postane devojka Lara. Osetljivi period adolescencije, koji je i bez ovakvih radikalnih zahvata dovoljno traumatičan za mlade ljude, kod Lare je još dodatno izražen. Film Devojka je moderana priča o poverenju, istrajnosti, posvećenosti, odanosti i hrabrosti. To je film o procesu preobražaja, o putu do cilja više nego o samom cilju, a temeljne dileme i psihička rastrojstva, iako neizbežni, ublaženi su u onoj meri u kojoj Viktor/Lara ipak ima porodičnu i socijalnu podršku.

Turska autorka Ševon Mizrahi u svom dokumentarcu Daleko sazvežđe pozabavila se problemima najstarije populacije. U filmu slušamo ispovesti nekolicine odabranih protagonista, koji u slobodnom asocijativnom nizu verovatno nastavljaju da razmišljaju o temama koje su ih tokom života okupirale. Dosledno minimalističko ostvarenje svoju najveću snagu zapravo nalazi u postepenom shvatanju gledaoca da posmatra ljude koji su sasvim ozbiljno usredsređeni na svoje stvarne ili zamišljene probleme, a koji mahom do završetka filma više neće biti među živima.

* * *

Nedavno su Institut društvenih nuka iz Beograda i Fondacija „Roza Luksemburg" objavili studiju Nade Novaković Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji od 1990. do 2015. godine. Autorka je svojim istraživanjem obuhvatila sve najvažnije štrajkove u privredi i izvan nje, a svoje izlaganje započela je istorijom nepriznatih štrajkova u socijalističkoj Jugoslaviji (budući da su desetak godina pre raspada države iz ideoloških razloga štrajkovi bili prikrivani ili su nazivani „obustavom rada"). Knjiga sadrži osam poglavlja u kojima se dokazuje osnovna hipoteza da su štrajkovi radnika sistemski determinisani, dok je empirijska osnova rada utemeljena na terenskom istraživanju u kompaniji U. S. Steel (Sartid) i Elektroprivredi Srbije. Kako komentariše Dubravka Stajić, studija Nade Novaković zaslužuje pažnju naučne i političke javnosti, premda je objektivnost koja se podrazumeva u naučnom pristupu, u nekim formulacijama ustupila mesto uticaju emocija. Autorka je ispoljila snažnu empatiju prema gubitnicima tranzicije, pogotovo ako se ima u vidu da je većina naših sociologa, koji se bave strukovnim istraživanjima, još pre dve decenije prihvatila neoliberalnu paradigmu kao neupitan okvir, vrednosni i metodološki generator svojih istraživanja. Ipak sve to ne umanjuje značaj ovog dela - bogatstvom podataka, uporednim analizama i nalazima u sindikalnoj periodici, Nada Novaković je pokazala šta je suština jedinstvenog procesa tranzicije.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво