Naučni skupovi

Maga Magazinović – filozofija igre i/ili više od igre

U emisiji NAUČNI SKUPOVI petkom možete slušati snimke sa konferencije „Maga Magazinović – Filozofija igre i/ili više od igre” koja je, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, održana 6. oktobra u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu. U prvoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganje Svenke Savić „Jezik kao ogledalo promena u umetničkoj i savremenoj igri. Shvatanje Mage Magazinović o važnosti jezičke upotrebe”, a potom ćemo emitovati saopštenje Smiljane Milinkov „Novinarski rad Mage Magazinović – zapostavljeno ime u istoriji novinarstva u Srbiji”.

Svenka Savić kako okosnicu svog izlaganja koristi tekst Marije Mage Magazinović „Lepota jezika", koji je objavljen u Politici početkom 20. veka. Iz tog teksta je uočljivo da je Maga Magazinović imala svoje shvatanje o važnosti jezičke upotrebe, kako u umetnosti tako i u svakodnevnom govoru. Naročito je zanimljiva autorkina oštra kritika „finih gospođa i gospođica" koje, umesto na maternjem srpskom jeziku, radije govore francuskim, a kao argument u prilog svom stavu Maga je isticala kako je srpski jezik lep, te da po melodičnosti, odnosu suglasnika i samoglasnika, akcentima i tako dalje, nimalo ne zaostaje za italijanskim jezikom.

Inače Marija Maga Magazinović je prva žena koja je počela da piše za Politiku, godinu dana posle osnivanja najstarijeg informativno-političkog dnevnika koji i danas izlazi u Srbiji. Iako je bila pionirka u profesiji kojom početkom 20. veka dominiraju muškarci, Maga Magazinović je skrajnuta u istoriji novinarstva.

Nastojeći da ispravi ovu nepravdu, Smiljana Milinkov ukazuje na doprinos koji je Maga Magazinović svojim novinskim tekstovima dala razvoju novinarske profesije i emancipacije žena ali i društva u celini. U članku „Obrazovanje ženskinja u Srbiji" (Politika, 1905) kao i drugim tekstovima, Maga Magazinović pažnju posvećuje neophodnosti obrazovanja, slobode misli, govora i izbora zanimanja žena, što ukazuje na začetak rodno osetljive novinarske kulture, koje ni danas mnoge novinarke i novinari nisu svesni.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво