Refleksije

Dejvid Velasko: Sanjarenja usamljene plesačice. O umetnosti Ejdrijan Pajper

U emisiji REFLEKSIJE možete slušati tekst Dejvida Velaska „Sanjarenja usamljene plesačice. O umetnosti Ejdrijan Pajper”.

Dejvid Velasko, urednik časopisa Artforum, napisao je tekst „Sanjarenja usamljene plesačice", povodom retrospektive Ejdrijen Pajper pod nazivom Sinteza intuicija u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Na jednom mestu skupljeni su njeni radovi nastali između 1965. i 2016. godine, čime se ova retrospektiva izdvaja kao najveća postavka koju je MoMA ikada priredio nekom živom umetniku. Izložba, koju su organizovali Kristofer Čeriks i Dejvid Placker, kustosi ovog muzeja, zajedno sa Koni Batler iz muzeja Hamer iz Los Anđelesa, prikazuje kolekciju radova žene koja se u potpunosti posvetila afirmaciji života - u filozofiji i umetnosti.

Kako piše Dejvid Velasko: „Zbunio me je naslov izložbe. Intuicija je, grubo rečeno, Kantov naziv za sirovi materijal sveta, dok sinthesis predstavlja način na koji razum ujedinjuje taj materijal, tako što iz haosa stvara red i na taj način formira jedinstvo sopstva. Bez ove delatnosti nema ni „Ja" niti „sveta". Pajper, koja je postala doktor filozofije na Harvardu pošto je diplomirala kao najbolja na svojoj klasi i koja je bila prva žena afričkog porekla koja je u ovoj zemlji stalno zaposlena kao profesorka filozofije, pažljivo je analizirala načine na koje se Kantova metafizika bavi anomalijama, načinima na koje razum racionalizuje stereotipe tako što odbija da sintetiše neugodne činjenice koje na kraju prerastaju u ksenofobične reakcije: rasizam, homofobiju, mizoginiju, transfobiju i tako dalje".

Tekst, preuzet iz septembarskog broja časopisa Artforum, preveo je s engleskg Vladimir Mates.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво