Gramofonija – Dirigent Kolin Dejvis izvodi Mocartove uvertire

Reprodukujemo album sa snimcima devet Mocartovih operskih uvertira u interpretaciji članova Kraljevskog filharmonijskog orkestra pod upravom Kolina Dejvisa. Ploču je objavila produkcijska kuća Serafim 1966. godine.

Pored izvođačkih dostignuća, Kolin Dejvis je bio muzičar koji je imao velikog uticaja na razvoj diskografije u Velikoj Britaniji, naročito kada je o umetničkoj muzici reč. Naime, počev od kraja pedesetih godina, Dejvis je značajan deo svog vremena proveo u tonskim studijima gde je realizovao preko tri stotine albuma, najčešće sa muzikom klasika, Mocarta, Betovena, Berlioza, Debisija, Čajkovskog i drugih. Početkom šezdesetih potpisuje ekskluzivni ugovor sa Filipsom, što rezultira snimanjem monumentalnih operskih projekata poput Berliozovih i Tipetovih opera, pored poznatijih dela Mocarta, Pučinija i Verdija. Krajem decenije prelazi u RCA nastavljajući praksu snimanja svih dela istog žanra Bramsa, Šuberta i Sibelijusa. Nakon ovih iskustava, Kolin Dejvis biva angažovan na projektu izdavačke kuće Londonskog simfonijskog orkestra, koja bi objavljivala snimke sa živih nastupa ovog orkestra. Pod ovom etiketom je tokom dvehiljaditih godina objavljen veliki broj snimaka koje je Dejvis napravio tokom svoje karijere, a koji su u digitalnoj eri ponovo skrenuli pažnju na ovog značajnog intereptatora.

U velikom repertoaru Kolina Dejvisa Mocartova dela zauzimaju značajno mesto, a kako je najčešće objavljivao čitave komplete, izdavači su neretko pribegavali pravljenju kompilacija kako bi promovisali ove obimne kolekcije. Ploča koju večeras predstavljamo je nastala upravo u svrhu promocije Dejvisovog kompleta sa najznačajnijim Mocartovim operama i repertoara koji je izvodio kao stalni dirigent opere Sadlers Vels u Londonu.

Iako je realizovao veliki broj snimaka drugih autora, Mocart je za Dejvisovu karijeru bio višestruko značajan. Naime, prvi snimci koje je zabeležio 1958. godine sa orkestrom Londonska sinfonija bili su sa izvođenja Mocartovih simfonija broj 29 i 39. Takođe, sa svakim izdavačem sa kojim je sarađivao duži period, realizovao je barem jedan album sa delima ovog bečkog klasičara, a i tragična smrt njegove supruge dogodila se 2010. godine dok je izvodio Figarovu ženidbu. Iako je bio u poznim godinama, Dejvis je u tom trenutku imao puno zakazanih koncerata koje nije održao, budući da mu se zdravlje nakon ovog događaja znatno pogoršalo. Preminuo je nakon nešto više od godinu dana, posle kraće bolesti.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво