Operski svet Đovanija Ambrođa Miljavake

U prvoj emisiji ciklusa koji priređujemo povodom 300. godišnjice rođenja italijanskog pesnika i libretiste Đovanija Ambrođa Miljavake, slušaćete muziku Johana Adolfa Hasea.

Rođen u Milanu 1718. godine, Miljavaka je kao mladi pesnik bio član Akademije dei Filodosi i bio je prisutan u milanskim intelektualnim krugovima u kojima su se okupljali zagovornici prosvetiteljstva. Svoju karijeru započeo je kao diplomata u toku Rata za austrijsko nasleđe, i to na dvoru Karla VII, bavarskog vladara i krunisanog nemačkog cara, ali je nakon Karlove smrti 1745. godine napustio diplomatiju i vratio se pesništvu. U periodu od 1748. do 1752. godine Miljavaka je živeo u Beču, gde je radio kao sekretar Pjetra Metastazija, vodećeg libetiste tog doba, koji ga je ujedno uveo u svet operske umetnosti.

Miljavaka je dugo bio kvalifikovan od strane kritičara kao poludiletant i puki sledbenik Metastazija. Međutim, krajem 20. veka, muzikolozi su počeli da ga prepoznaju kao značajnog člana nove generacije libretista, zajedno sa imenima poput Ranijerija de Kalcabiđija i Matee Veracija, koja je načinila otklon od metastazijevskog modela drame per muzika, unoseći raznovrsnost u strukturu zapleta, povećavajući broj numera ansambla i integrišući kako arije, tako i ansamble i balet u dramsku strukturu opere.

Najznačajniji libreto koji je Miljavaka izradio jeste Sulejman, premijerno prikazan na muziku Johana Adolfa Hasea u Drezdenu 1753. godine čije odlomke ćemo emitovati.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво