Džez

Odabrane numere sa koncerta kvarteta Die Enttäuschung, održanog 1. oktobra prošle godine na Lajbnic džez festivalu u Austriji.

Die Enttäuschung je kvartet iz Berlina koji čine prekaljeni asovi evropske fri-džez scene: Rudi Mahal na klarinetima, trubač Aksel Derner, basista Jan Roder i bubnjar Mihael Griner. Pojedinačno su već nekoliko decenija aktivni u različitim postavama slobodnije džez struje, a u ovoj formaciji nastupaju od kraja devedesetih godina prošlog veka, kada su objavili debitantski album s obradama kompozicija Telonijusa Monka. Do danas su izdali još četiri studijska albuma.

Kao i u nekoliko drugih bendova u kojima sviraju Mahal ili Derner, karakteristično je duboko utemeljenje o slobodnom bapu i fri-džezu iz šezdesetih godina, sa referencama na prve albume Orneta Kolmena. Na prvu loptu, Die Enttäuschung zvuče pomalo anahrono u svojoj inicijalnoj aranžerskoj svedenosti i školskom pristupu. No u razvoju kompozicija pronalaze dovoljno prostora kako za suptilne intervencije na tempu i ritmu, tako i za avangardističke dekonstrukcije u improvizacijama.

Autor emisije Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво