Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu Olivera Frljića „Gorki – Alternativa za Nemačku”, koju su u okviru 52. BITEF-a izveli članovi Teatra „Maksim Gorki” iz Berlina.

U jednom od najliberalnijih nemačkih teatara, levičarskom pozorištu u kojem se već godinama dosledno sprovodi kadrovska politika zasnovana na pozitivnoj diskriminaciji društvenih manjina, Oliver Frljić je zajedno sa glucima napisao tekst i režirao predstavu koja problematizuje neka od gorućih pitanja savremenog društvenog i političkog trenutka Nemačke.

Kako nas obaveštava Aleksandar Milosavljević: „već na samom početku predstave reditelj gledaocima postavlja zamku. Glumci, naime, predstavivši nam prvo Teatar „Maksim Gorki" kao liberalno pozorište, počinju da govore - i to veoma kritički - o kadrovskoj politici uprave teatra u kojem rade: besni su što su prinuđeni da na sceni nastupaju s kolegama kojima je, kako vele, jedina kvalifikacija to što su migranti. A oni, novodošavši glumci, najčešće pridošli iz arapskih zemalja, dakle Muslimani, jedva da znaju jezik Getea i Šilera". U predstavi padaju maske političke korektnosti i sve više se ispoljavaju rasističke i ksenofobične reakcije, dok Frljić svojim dobro uhodanim i uvek efektnim kvazidokumentarističkim pristupom sa glumcima generiše situacije koje nam deluju kao autentične, intimne ispovesti učesnika, što s jedne strane stvara posebnu tenziju kod publike, dok s druge otvara prostore za naknadne dubinske pozorišno-dramske analize fenomena, kojima reditelj namerava da se bavi.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво