Svetske muzičke pozornice

Dela Volfganga Amadeusa Mocarta: Koncert za klavir i orkestar u Ce duru, broj 25, Kehlova oznaka 503; arija Da li ću te zaboraviti?, Kehlova oznaka 505; arija Parto, parto iz opere-serije Titovo milosrđe, Kehlova oznaka 621; i Simfonija u De duru, broj 38, Kehlova oznaka 504. Izvodi Engleski kamerni orkestar pod upravom Kristijana Zaharijasa koji nastupa i kao solista na klaviru. Sudeluje sopran Tamara Gura. Snimak je sa koncerta održanog pod nazivom Veče sa Mocartom 29. marta ove godine u Kadogan Holu u Londonu.

Rođen 1950. godine u indijskom gradu Džamšedpuru, nemački pijanista Kristijan Zaharijas ubraja se u red najistaknutijih savremenih umetnika. Studije klavira pohađao je u Parizu, u klasi Irene Slavin i Vlada Perlemutera. Proboj na svetskoj sceni imao je nakon osvojenih nagrada na pijanističkim takmičenjima u Ženevi 1969. godine i Van Klajburn 1973. godine, kao i na Ravelovom takmičenju u Parizu dve godine kasnije. Nastupao je na prestižnim koncertnim podijumima širom Evrope, Japana i Amerike. Važan segment Zaharijasove umetničke karijere predstavlja i kamerno muziciranje sa kvartetom Alban Berg, potom Lapciškim gudačkim kvartetom, kao i nastupi sa violončelistom Hajnrihom Šifom i violinistom Frankom Peterom Cimermanom. Od 1979. godine Kristijan Zaharijas beleži vredne snimke dela pijanističke literature, poput kompletnih opusa sonata Domenika Skarlatija, Franca Šuberta, Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i sve Betovenove klavirske koncerate.

Godine 1992. Zaharijas je započeo svoju dirigentsku karijeru u Ženevi, muzicirajući sa Orkestrom Romanske Švajcarske. Posle uspeha koji je imao na dirigentskim podijumima vodećih evropskih orkestara, debitovao je u Americi 2000. godine sa Filharmonijom Los Anđelesa, a potom i sa Njujorškom filharmonijom. Iste godine postao je umetnički direktor Kamernog orkestra iz Lozane, a 2002. počasni gost-dirigent Simfonijskog orkestra iz Geteborga.

Emisiju uređuje Irina Maksimović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво