Letnje operske pozornice

Jozef Hajdn: Paladin Orlando

Čućete snimak opere „Paladin Orlando” Jozefa Hajdna koja je izvedena 23. jula ove godine u Princeregent teatru u okviru Mihnenskog operskog festivala.

Paladin Orlando je jedna od najuspešnijih opera Jozefa Hajdna, a libreto Nuncijata Porte spaja komične, tragične, magično-fantastične i pastoralne elemente, bazirane na motivima Ariostovog speva Besni Orlando. Hrišćanski vitez Orlando gubi razum kada ga njegova voljena Anđelika zanemari zbog saracenskog ratnika Medora. Da je ludilo ambivalentno stanje - koje može da izazove i smeh i suze, sažaljenje i netrpeljivost - nešto je što su imali u vidu i kompozitor i libretista, koji su vešto koritisili Ariostovo afektivno preterivanje kao dramsko sredstvo. Ideali, iluzije, apsurdnost ljubavi u njenim fizičkim i duhovnim manifestacijama, pokazuju se tokom opere u nadi da će publika moći da nađe utehu u završnoj poruci dela: volite one koji vole vas. Tokom cele opere susrećemo se sa arijama i scenama koje su bile klišei u muzičkim drama u Hajdnovo vreme, tako da celo delo ima ironijski kvalitet. Parodijske aluzije na operu seriju, Glukovu reformisanu operu, komičnu operu ovom delu daju dimenziju „opere o operskim konvencijama", iako je samo ludilo tretirano sa saosećanjem. Libretista i kompozitor izazivaju klasične operske forme - naročito u finalima - opisujući put u ludilo glavnog junaka, uz korišćenje komičnog i ozbiljnog stila koji se u to doba povezivao sa modernom post-goldonijevskom pozorišnom estetikom.

Opera Paladin Orlando premijerno je izvedena na imendan princa Nikolausa Esterhazija u decembru 1782. U narednih osamnaest godina, do kraja XVIII veka, opera je izvođena širom centralne Evrope, uključujući Prag, Beč, Drezden, Majnham, Keln, Berlin i Minhen. U modernoj epohi prvi put je izveden u Teatru an der Vin na 250. godišnjicu Hajdnovog rođenja, a potom je izvedena i na festivalu u Ajzenštatu 1995, odnosno u Beču pod rukovodstvom Nikolausa Arnonkura 2007. godine.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво