Džez

Predstavićemo odabrane numere sa koncerta sastava Emila Parizjena, održanog 30. septembra prošle godine na Lajbnic džez festivalu.

Emil Parizjen je među predvodnicima novog talasa francuskog džeza. Danas u srednjim tridesetim, već desetak godina se nalazi na radaru tamošnje stručne kritike i osvaja nekoliko značajnih priznanja, počev od prestižne nagrade Viktoar di džez (Victoires du jazz) 2009. za otkriće godine. Istu nagradu dobija i 2014, ovog puta za umetnika godine, čime se svrstava u sam vrh francuske scene i evropskog džeza. Njegov stil zahvata kako post-bap, tako i nasleđe klasične muzike 20. veka, te uticaje velikih džez kvarteta sa dosta slobode u izrazu, kakav je recimo sastav Vejna Šortera.

Parizjen je, takođe, izuzetan koncertni izvođač. Specijalizovao se za sopran saksofon na kome je izgradio specifičan fluidan stil sviranja, dok veoma strastveno pristupa interakcijama s drugim članovima benda i improvizacijama u živim nastupima. Poslednjih godina svom kvartetu redovno pridodaje legendarne veterane evropskog džeza. Prvo je to bio pijanista Joakim Kin, pa klarinetista i saksofonista Mišel Portal, dok je na Lajbnic džez festivalu gost bio Luj Sklavis, francuski klarinetista čiji je senzibilitet srodan Parizjenovom.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво