Velika operska tura 2018/19

Direktan prenos iz Teatra Real u Madridu – Šarl Guno: Faust

Novu sezonu Velike operske ture na talasima Trećeg programa Radio Beograda, započinjemo u četvrtak, 4. oktobra, direktnim prenosom Gunoovog „Fausta”.

Slušaćemo Pjotra Bečalu u naslovnoj ulozi, Luku Pizaronija kao Mefista, Marina Rebeka će biti Margareta, Stefan Degu Valentin, Izak Galan će nastupiti u ulozi Vagnera, Serena Malfi će biti Sibel, a Silvija Brunet-Grupozo Marta. Horom i orkestrom Teatra Real u Madridu dirigovaće Dan Etinger.

Ovogodišnju opersku sezonu, Teatar Real je započeo upravo novom produkcijom Fausta Šarla Gunoa, verzijom nemačke legende u formatu velike opere, koja je komponovana 1859. godine, prema čuvenoj Geteovoj tragediji, na libreto Žila Barbijea i Mišela Karea. Aleks Ole je režirao ovu zadivljujuću operu nakon skorašnjeg uspeha sa Holanđaninom lutalicom u ovom pozorištu. Nova postavka Fausta realizovana je u koprodukciji sa Holandskom nacionalnom operom i baletom.

Siže:

Doktor Faust, naučnik u već poodmaklim godinama, žali zbog ispraznosti života. Zgađen on odlučuje da se otruje, ali svaki put kada poželi da ispije otrov, do njega dopre zvuk mladih ljudi koji pevaju. Proklinjući svet, Faust priziva Satanu koji se pojavljuje pred njim i pita ga šta želi. „Ni zlata, ni moći, već jedino mladost" odgovara naučnik, a Mefisto obećava da će mu ispuniti želju ukoliko mu Faust proda svoju dušu. Faust se dvoumi, ali kad Mefisto dočara viziju mlade Margarete, on odlučuje da potpiše ugovor. U drugom činu Fausta srećemo kao mladića koji dolazi u selo gde Margaretin brat Valentin upravo polazi u rat. On moli mladog Sibela, zaljubljenog u Margaretu, da brine o njegovoj sestri. Mefisto se pojavljuje sa Faustom i prekida Valentinovu pesmu Odom zlatnom teletu, a potom predskazuje da će Valentin uskoro umreti a Sibelu predviđa da nikad neće taknuti neki cvet a da ovaj odmah ne uvene. Seljani shvataju da je među njima sam đavo, a kada Valentin sa njim ukrsti mač, Mefisto odstupa.

Faust insistira da vidi Margaretu i on počinje da joj se udvara. Pred njenu kuću dolazi i Sibel koji pokušava da ubere buket cveća, ali svaki put kada dotakne cveće, ono vene. Tek kada ruke opere posvećenom vodom, čarolija nestaje. On pred Margaretinim vratima ostavlja buket cveća, a Mefisto i Faust kovčeg sa draguljima. Margareta pronalazi poklone i peva ariju o nakitu, a pridružuje joj se i komšinica Marta. Po dolasku Fausta ona mu otkriva da je usamljena i oni pevaju duet Zauvek. U noći, oni ostaju sami u kući, a Mefisto se demonski smeje.

Sledeći čin počinje prizorom Margarete koja se pred raspećem moli Bogu da joj oprosti grehe. Ona je ostala trudna i dobila dete sa Faustom, a povratak njenog brata Valentina iz rata samo pojačava njen očaj. Kada sazna istinu Valentin izaziva Mefista na dvoboj i dešava se ono neizbežno: mladi vojnik gine, proklinjući svoju sestru.

Poslednji čin opere počinje scenom bahanala tokom Valpurgijske noći. U zatvorskoj ćeliji vidimo Margaretu koja je optužena za ubistvo svog deteta. Izbezumljena, ona očekuje gubilište, a Faust je nagovara da pobegne. Ona odbija da prati Satanu i u zanosu priziva nebeske anđele. Margaretina duša je spasena a pobednički koral peva Hristos je vaskrsao.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво