Imaginarna edicija

Simona Vej: Sila teže i blagodat

U emisiji IMAGINARNA EDICIJA radnim danima od 1. do 12. oktobra možete slušati delove knjige Simone Vej „Sila teže i blagodat”. Ovo delo prvi put je objavljeno 1947, dakle četiri godine posle autorkine smrti, a tekstove je iz njene zaostavštine odabrao i predgovor napisao Gistav Tibon.

Simona Vej (1909–1943) bila je francuska filozofkinja i književnica, hrišćanski mistik i politička aktivistkinja. Nakon završenih studija filozofije, dobila je posao nastavnice, ali je zbog saosećajnosti sa proletarijatom godinu dana radila u fabrici automobila, odakle se vratila narušenog zdravlja. Učestvovala je u Španskom građanskom ratu i sindikalnim pokretima, a umrla je od gladi odbivši da uzima hranu iz solidarnosti prema žrtvama Drugog svetskog rata. Pisala je celog života, ali njena dela nisu nailazila na značajniju pažnju sve do 60-ih godina 20. veka, kada su spisi iz njene zaostavštine počeli intenzivno da se objavljuju i da se pišu obimne studije o njoj.

U knjizi Sila teže i blagodat, sabrani su eseji koje je Simona Vej pisala najverovatnije godinu dana pre smrt. U ovom metafizičkom i mističnom delu o Bogu, ljudskoj prirodi, duši, moralu, bolu, opraštanju, spoznaji i tako dalje, autorka piše: „Čovekov izvor moralne energije nalazi se spolja, isto kao i izvor fizičke energije (hrana, disanje). Čovek je uglavnom i nalazi, i zato ima iluziju - kao i u oblasti fizičkog - da njegovo biće nosi u sebi načelo samoodržanja. Jedino lišenost navodi da se oseti potreba. A u slučaju lišenosti, on ne može da se uzdrži od okretanja prema bilo čemu jestivom... Ne osuđivati. Sva pregrešenja su ista. Postoji samo jedno pregrešenje: nemanje sposobnosti da se hranimo svetlošću. Jer su, pošto je ta sposobnost nestala, sva pregrešenja moguća".

Autor predgovora Gistav Tibon je zapisao: „Svetlost za duh i hrana za dušu, delo Simone Vej ne treba da bude aktualizovano, zato što ono zrači sa onog vrhunca bića koji nadvisuje sva vremena i sva mesta... U sumrak jednog veka u kome je ubrzanje istorije dovelo do naglog pojavljivanja i obrušavanja tolikih idola, ova knjiga sve više izgleda kao poruka večnosti upućena večnom čoveku, tom ništavilu sposobnom za Boga, robu sile teže i oslobođenom blagodaću".

Knjigu Sila teže i blagodat, koju je s francuskog prevela Ana Moralić, uskoro će objaviti izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво