Naučni skupovi

Nauka bez granica – govore Ana Andrejević i Artea Panajotović

U emisiji NAUČNI SKUPOVI sredom možete slušati snimke saopštenja sa Druge međunarodne naučne konferencije „Nauka bez granica”, koja je 21. i 22. septembra održana na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. U večerašnjoj emisiji možete pratiti izlaganja Ane Andrejević i Artee Panajotović.

U radu „Čoserove fablio priče" autorka Ana Andrejević ukazuje da je Džefri Čoser u svojim Kanterberijskim pričama oplemenio ovu kratku književnu formu kompleksnom i individualnom karakterizacijom likova i društvenom satirom. On je erotske scene, karakteristične za ovaj žanr, sofisticirano upotrebio da bi ispitao seksualnu etiku koju je propagirala tadašnja rimokatolička crkva i ponudio realističan pogled na muško-ženske odnose.

U drugom izlaganju, autorka Artea Panajotović bavi se složenim i dinamičnim odnosom stvaralaštva književnice Ursule Legvin sa daoističkom filozofijom. Takozvani hainski ciklus romana ove spisateljice sagledava se kao književno uobličenje daoističkog ideala mudracana prestolu, čije je vodeće načelu „vu-vei" - delanje iz preznog, delanje nedelanjem. Analiza polazi od ranodaoističkog razmatranja ovog principa u filozofiji Lao Cija i Džuang Cija, a zatim se fokusira na političke i društvene implikacije njihovog učenja u radu Ursule Legvin.

Urednik: Predrag Šarčević.

broj komentara 0 pošalji komentar