Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu kompozitora i reditelja Žorisa Lakosta „Svita broj 3 – Evropa” koju su na otvaranju 52. BITEF-a izveli članovi Pozorišne trupa „Ešel 1:1” iz Pariza.

Ovogodišnji BITEF u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 14. septembra svečano je otvorio hrvatski filozof mlađe generacije, Srećko Horvat, koji je konstatovao da ga slogan festivala „Svet bez ljudi" asocira na Diogena koji je u starom veku usred bela dana hodao Atinom sa upaljenom svećom uzaludno tražeći čoveka. Po rečima Aleksandra Milosavljevića, u tom kontekstu je postalo jasno da delo Žorisa Lakosta Svita broj 3 „Evropa" nije slučajno izvedeno baš na otvaranju festivala - ukratko, predstava je zamišljena kao svojevrsna promenada kroz 28 država Evropske unije, ali ne kroz pojavne aspekte njihovih reprezentativnih sadržaja, nego kroz fragmente načinjene od najraznovrsnijih segmenata svakodnevice.

Tekst predstave čine najneverovatnije trivije koje zapravo svedoče o mentalnom i duhovnom stanju današnjih Evropljana, ali i o sudbini takozvanih evropskih vrednosti koje su proklamovane kao jedan od presudnih ideala savremenog sveta. Rezultat je najčešće veoma duhovita scenska igra dvoje glumaca koje prati pijanista za klavirom, igra koja je uvek nabijena žestokom ironijom kojom se ukazuje na sveprisutno falsifikovanje pomenutih vrednosti i tužnu istinu da je nešto trulo u Uniji. Premda je uistinu fascinantna veština dvoje francuskih glumaca - Bjanke Januzi i Lorena Delila - da govore na svim jezicima država članica Evropske unije (a u ovu njihovu sposobnost smo se mogli, makar i delimično, uveriti kada je na red došla Hrvatska), ipak je na otvaranju BITEF-a više plenilo njihovo histrionsko umeće - dakle, spospobnost da pevaju, kreću se i, posebno, da primenom najrazličitijih glumačkih postupaka uverljivo prikažu i ono što se nalazi iza pojavnosti verbalnog iskaza mnoštva likova koje su tumačili.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво