Imaginarna edicija

Valter Benjamin: Teorija saznanja, teorija progresa

U ciklusu IMAGINARNA EDICIJA, od ponedeljka, 24. do petka, 28. septembra, možete pratiti odlomke iz dela Valtera Benjamina ”Pasaži – Teorija saznanja, teorija progresa”. Ovaj Benjaminov tekst, sačinjen od citata i komentara, priredio je i preveo Aleksa Golijanin.

Iz teksta:

„Kao što priču o svom životu Prust počinje buđenjem, tako bi i svaki istorijski prikaz trebalo da počne s buđenjem i da se zapravo ne bavi ničim drugim. Tako se i ovaj prikaz bavi buđenjem iz devetnaestog veka."

„Moglo bi se reći da je jedan od metodoloških ciljeva ovog dela demonstracija istorijskog materijalizma koji u sebi ukida ideju progresa. Upravo ovde, istorijski materijalizam ima sve razloge da pokaže koliko se oštro razlikuje od buržoaskog načina mišljenja. Njegov temeljni pojam nije progres, već ostvarenje."

„Pojam progresa treba utemeljiti na ideji o katastrofi. To što se 'sve nastavlja' jeste katastofa. To nije nešto što u datom trenutku predstoji već nešto što je u svakom trenutku dato. Tako kod Strindberga - možda u komadu Put u Damask? - pakao nije nešto što nas tek čeka već ovaj život, ovde i sada. "

Čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се