Stereorama – Džez panorama

Kako više volite: Ela Ficdžerald i drugi

Elu Ficdžerald kritičari su bez mnogo dvoumljenja nazvali prvom damom džeza. Rođena je 25. aprila 1917. godine u Njuport Njuzu (Virdžinija). Posle smrti oca, prešla je sa majkom u Njujork, gde je učila pevanje. U Harlem Opera House, gde je nastupala, njeno pevanje su zapazili neki uticajni muzičari. Jedan od njih bio je Flečer Henderson, koji je pokušao da je angažuje kao pevačicu, ali bez uspeha. Tek nešto kasnije, u harlemskom Apolo teatru, pobedila je na jednom takmičenju. Tada ju je čuo Čarls Linton, inače pevač u orkestru koji je vodio Čik Veb. Na Lintonovu preporuku, Ela Ficdžerald je počela da nastupa sa Vebovim orkestrom u poznatom Savoy Ballroom-u i ubrzo postala njegova glavna atrakcija. Sa ovim ansamblom je intenzivno snimala, a nakon Vebove smrti preuzela ga je na četiri godine.

Norman Grenc angažuje Elu Ficdžerald za svoj JATP (Jazz at the Philharmonic). Od tog vremena, Grenc pažljivo bira njene pratioce, repertoar, snimanja, objavljivanje albuma i dozira turneje na kojima postiže velike uspehe. U okviru jedne takve turneje Ela Ficdžerald je gostovala i u Beogradu 1961. godine. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka snima mnogo albuma iz ciklusa Songbook u kojima su zastupljeni američki kompozitori - Džordž Geršvin, Kol Porter, Džerom Kern, Ričard Rodžers, Leon Hart ili Irving Berlin. Hastupa sa Oskarom Pitersonom, Rejom Braunom (sa kojim je kraće vreme bila u braku), sa Kauntom Bejsijem, Djukom Elingtonom, Lujem Armstrongom. Rado je nastupala sa pijanistom Tomijem Flanaganom i gitaristom Džoom Pesom. Krajem osamdesetih sve ređe je nastupala, zbog bolesti. Živela je povučeno u svom domu na Beverli Hilsu do smrti, 15. juna 1996. godine.

Ela Ficdžerald je imala specifičnu boju i gipkost glasa. Bila je nadarena izuzetnom vokalnom tehnikom koja joj je omogućavala da improvizuje kroz proširen registar od tri oktave, a sve to začinjeno velikom emotivnošću. U emisiji ćemo čuti nekoliko džez standarda u izvođenju Ele Ficdžerald i verzije njenih kolega: Dajane Krol, Majkla Bublea, Ete Džejms, Džoa Vilijamsa, Karmen Makre i Džejn Monhajt.

Autor i voditelj: Jadran Erčić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара