Predavanja

Pojam uzročnosti – govori Nikola Tatalović

U emisiji PREDAVANjA možete slušati snimak izlaganja Nikole Tatalovića „Aristotelova Metafizika: kritika tvari i oblika kao kritika prvih načela u smislu elemenata”, koje je održano 15. septembra u Sremskim Karlovcima na 26. Simpozijumu Srpskog filozofskog društva čija je ovogodišnja tema bila „Pojam uzročnosti”.

Ovo izlaganje Nikola Tatalović je održao kao uvodno predavanje filozofskog simpozijuma u Sremskim Karlovcima, koji već 26 godina u kontinuitetu organizuje Srpsko filozofsko društvo iz Beograda. Tatalović zastupa tezu da Aristotelovo razumevanje prvog načela kao onog koje nije ni tvarni ni formalni aspekt, to jest element bića, već je uzrok udelovljavanja mogućnosti svake vrste svojom čistom delotvornošću, predstavlja radikalni prekid sa Stragiraninovom filozofskom tradicijom. Preovlađujuće „negativni", dijalektičko-aporetski sadržaj Metafizike upravo je opravdanje ovog raskida sa tradicijom, jer „negativnost", odnosno aporetičnost, Metafizike i nije ništa drugo do pokazivanje da putevi koje je tradicija prešla nisu bili u stanju da zahvate ono poslednje, to jest prvo načelo. Aristotel pokazivanjem stranputica i neprohoda svojih prethodnika ukazuje na put koji neće polaziti od elementarističkog shvatanja načela i uzroka. U potrazi za onim prvim svega što jeste, prva filozofija će tražiti uzroke bivstva, pri čemu u pitanju neće biti ni tvarni ni formalni uzrok, već pokretački uzrok, kao ne-istovrsni pokretački uzrok na način svrhe. U svetlu potrage za prvim načelom, čitava Metafizika se može razumeti kao rasprava o ukrštanju i razlikama višestrukih izricanja načela, uzroka i elemenata.

Izlaganja ostalih učesnika sa ovog filozofskog simpozijuma možete pratiti četvrtkom u emisiji NAUČNI SKUPOVI. U sutrašnjoj emisiji slušaćete izlaganje Une Popović Anti-metafizička uzročnost: novi uzrok nove nauke.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво