Svetske muzičke pozornice

Dela Riharda Vagnera (uvertira za operu „Rijenci”), Edvarda Elgara (Koncert u e molu za violončelo i orkestar, opus 85) i Roberta Šumana (Druga simfonija u Ce duru, opus 61). Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula diriguje Ben Gernan. Solista je violončelista Narek Haknazarjan. Snimak je sa koncerta održanog 5. aprila ove godine u dvorani Filharmonije u Liverpulu.

Dirigent Ben Gernon je sa nepunih trideset godina upravljao poznatim svetskim orkestrima poput Češke filharmonije, Filharmonija iz Osla i Los Anđelesa, a plodnu saradnju ostvario je i sa Čikaškim simfonijskim orkestrom. Prošle godine imenovan je za počasnog gostujućeg dirigenta Filharmonije Bi-Bi-Sija, kao najmlađi umetnik koji je ikada bio na ovoj poziciji.


Rođen 1988. godine u Jerevanu, Narek Haknazarjan je pažnju svetske javnosti privukao nakon osvojene zlatne medalje na međunarodnom takmičenju violončelista Čajkovski 2011. godine. Inače, violončelo je počeo da svira u šestoj godini, u jedanaestoj se sa majkom preselio u Moskvu, gde je 2006. godine upisao Konzervatorijum kao stipendista Fondacije koja nosi ime Mstislava Rostropoviča. Iste godine osvojio je prvu nagradu na takmičenju violončelista Aram Hačaturjan u Jermeniji, a samo dve godine kasnije odlikovan je specijalnom nagradom na međunarodnom takmičenju za mlade gudače Johansen, kao i prvom nagradom na međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umetnike. To mu je omogućilo da odmah debituje na sceni njujorškog Karnegi hola, kao i u Kenedijevom centru u Vašingtonu. Godine 2014. njegovo ime nalazilo se na Bi-Bi-Sijevoj listi Umetnik nove generacije.

Narek Haknazarjan je nastupao sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Roterdamskom filharmonijom i orkestrom Teatra Mariinski pod upravom Valerija Gergieva, kao i sa ansamblima među kojima se posebno izdvajaju Čikaški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Dalasa, Filharmonija iz Los Anđelesa, Simfonijski orkestri iz Sijetla, Seula i sa Novog Zelanda.

Emisiju uređuje Irina Maksimović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво