Operska sezona Euroradija 2017/18

Đakomo Pučini: Triptih

U večerašnjoj emisiji čućete „Triptih” Đakoma Pučinija koji čine tri jednočine opere – „Plašt”, „Sestra Anđelika” i „Đani Skiki”. Snimak je načinjen u toku jedne večeri, 17. decembra 2017. godine, u Bavarskoj državnoj operi u Minhenu, kada je ansamblom dirigovao Kiril Petrenko.

Premijera „Triptiha" održana je 14. decembra 1918. godine u njujorškom Metropolitenu, a kritika je imala mešovite reakcije, ističući da je opera Đani Skiki najbolja od tri dela. U potonjim godinama, postalo je uobičajeno da se izvode po dva dela iz ove trilogije, ali je integralno izvođenje „Triptiha" ređa pojava. Glavni motiv koji povezuje sve tri opere jeste smrt: realistični prikaz ubistva i nasilja u Plaštu, psihološko rastrojstvo i samoubistvo u Sestri Anđeliki i farsični sukob rodbine oko nasledstva tek preminulog, a bogatog rođaka u Đaniju Skikiju.

Prvo ćete čuti operu Plašt koja je napisana na libreto Đuzepa Adamija, a na osnovu dramskog teksta Didijea Golda. U pitanju je veristička, sentimentalna tragedija koji se odigrava na rečnom brodu - peniš - koji prevozi robu do Pariza. Lađar Mikele sluti da ga njegova mlada i lepa žena Đorđeta vara. U toku noći, on otkriva identitet Đorđetinog ljubavnika, mladog mornara Luiđija i ubija ga. Potom primorava ženu da pogleda telo uvijeno u plašt. Od sva tri dela iz „Triptiha", Plašt se danas najčešće izvodi na svetskim pozornicama, pre svega zbog izuzetnog dramskog relizma i muzičke koherencije partiture.

Sestra Anđelika je sentimentalna drama o tragičnoj sudbini jedne monahinje koja je bila primorana da ostavi svoje vanbračno dete i ode u samostan. Iz ugledne i bogate porodice, Anđelika sada provodi dane u molitvi i pokajanju. Kada joj u posetu dođe njena tetka knjeginja i traži joj da se odrekne nasledstva u korist rođene sestre koja treba da se uda, na videlo izlazi njena tužna sudbina i progonstvo. Tetka joj otkriva da joj je sinčić u međuvremenu umro. Anđelika se slama od bola i ispija otrov, tražeći milost. U poslednjem prizoru prisustvujemo Anđelikinoj samrtnoj viziji i čudu: Devica Marija, na nebesima, dovodi njeno dete koje joj trči u zagrljaj.

Đani Skiki je vispreni Firentinac koji pomaže Ričardu, vereniku svoje ćerke Laurete, da se domognu nasledstva bogatog Buaza Donatija. Naime, kada porodica kod Buozovog odra shvati da je starac ceo imetak ostavio crkvi, nevoljno prihvataju da im Skiki pomogne. On se pretvara da je Buozo na samrti, poziva notare, vara izgledom i samog doktora Spineloća, a potom izvrdava i same naslednike. Naime, ostavlja im ponešto, ali glavni deo nasledstva prepisuje samom sebi. Rodbina pokušava da se domogne bilo kakve vrednosti iz kuće, ali ih Skiki izbacuje napolje. Laureta i Rinučo se raduju svojoj sreći i pozdravljaju suncem obasjanu Firencu.

Urednica Ksenija Stevanović









Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво