Hronika Trećeg programa

Pročitaćemo osvrt Ljiljane Ćinkul na izložbu Dejane Vučićević „Nagomilavanje”, a potom osvrt Irene Ristić na zbirku pesama Jovana Markovića „Znakovi i znaci”.

U Prodajnoj galeriji Beograd 16. avgusta otvorena je izložba vizuelne umetnice Dejane Vučićević pod nazivom Nagomilavanje. Kako nas obaveštava Ljiljana Ćinkul, Dejana Vučićević se tokom svoje dinamične i razuđene karijere fokusirala na različite fenomene socijalih i kulturnih klišea čestih u reklamnoj i filmskoj fotografiji. U tom kontekstu ona istražuje, iz istorijske vizure prošlih decenija, ženu i njene uloge i relacije u svetu, porodici, partnerskim odnosima, ali i u ambijentu ili okruženju.

Na izložbi Nagomilavanje scenskim situacijama i režiranim fotografskim kadrovima, u kojima su mlade glumice kostimirane i u imaginarnom ambijentu, postavljaju se zaista fundamentalna i egzistencijalna pitanja, a žene su prikazane kao ličnosti koje nekoga ili nešto čekaju, opterećene ili opčinjene, „zarobljene" izborom antikvarnih predemeta, telefonima, porcelanskim šoljama, staklom, satovima, hlebovima, koferima i tako dalje, čije multiplikovane forme asociraju na nekadašnje uspomene ili afirmišu društveni status, kulturu obilja i potrošačkog mentaliteta.

* * *

Krajem prošle godine izdavačka kuća Treći trg iz Beograda objavila je knjigu pesama Jovana Markovića „Znakovi i znaci". Po rečima Irene Ristić, u svojoj prvoj zbirci Znakovi i znaci, za koju je 2017. godine dobio nagradu beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!", pesnik kroz prizmu motiva horoskopskih znakova, govori da horoskop nije samo stvar sudbine i predvidivosti iste, nego i usmerenja i sporazumevanja. Naslov upućuje na znakove horoskopa i na znake na koje oni upućuju, a autor idejom i motivacijom svoje pesničke zbirke i kroz stihove indirektno diskutuje sa čitaocem, odnosno, motiviše ga na razmišljanje, pri čemu ostaje neizbežan zaključak po završetku čitanja - znakovi su znaci koji upućuju na čoveka. Možda bi se astrološko čitanje karaktera moglo označiti kao definisanje ličnosti, ali za Jovana Markovića, to je samo strelica ka spoznaji čoveka; dakle, znakovi su znaci koji nas vode od čoveka do čoveka, od nas samih do drugog i obratno.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво