Nova diskografija

Jirži Bjelohlavek izvodi Glagoljašku misu Leoša Janačeka

Krajem avgusta, izdavačka kuća Deka objavila je kompakt-disk sa delima Leoša Janačeka, u interpretaciji Jiržija Bjelohlaveka i Češke filharmonije.

Dirigent Jirži Bjelohlavek, koji je preminuo u maju 2017. godine, bio je umetnički direktor ovog orkestra, sa kojim je zabeležio veliki diskografski opus posvećen pre svega delima čeških kompozitora. Njegova najveća zasluga jeste propagiranje dela Bohuslava Martinua, kao i Jozefa Suka, koji su postali deo standardnog repetoara mnogobrojnih svetskih orkestara.

Iako je najveći deo svog opusa Bjelohlavek posvetio Antonjinu Dvoržaku, poslednjih godina zabeležio je i najznačajnija dela Leoša Janačeka, koja je nedavno diskografska kuća Deka objavila na dvorstrukom kompakt-disku. Na ovom izdanju se tako nalaze Glagoljaška misa zabeležena 2013. godine, rapsodija Taras Buljba snimljena godinu dana kasnije, zatim novo Janačekovo delo u Dekinom katalogu „Violinistino dete" zabeleženo 2015, kao i Simfonijeta, koja je objavljena kao jedan od poslednjih snimaka ovog uglednog dirigenta, zabeležena u februaru 2017. godine.

U večerašnjoj emisiji čućete Glagoljašku misu Leoša Janačeka koju će izvesti Hor i orkestar Češke filharmonije i solisti: Hibla Gerzmava, sopran, Veronika Hajnova, alt, Stjuart Nil, tenor, Jan Martinik, bas i Aleš Barta, orgulje. Diriguje Jirži Bjelohlavek.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво