Muzika viva – Pjer Žodlovski

Predstavićemo dela francuskog kompozitora Pjera Žodlovskog „Limite circulaire” za flautu i magnetofonsku traku, kao i „Barbarismes” za kamerni orkestar i živu elektroniku.

Ovaj autor u svojim ostvarenjima neguje spoj između akustičnog i elektronskog zvuka, sa jakom dramaturškom i političkom potkom. Paralelno sa stvaranjem dela u domenu savremene muzike, Žodlovski se bavi i muzikom za pozorište, ples, instalacije, a održava i koncerte elektronske i improvizovane muzike. Ovog autora zanima muzika koju naziva „aktivnom", koja je snažno fizički prisutna, uz pomoć jakih izvođačkih gestova, korporealnosti instrumenta i korišćenja prostorne dimenzije zvuka, ali i koja nosi jak psihološki upis putem rada sa afektima, sećanjem i vizuelnom dimenzijom naše percepcije.

Žodlovski je do sada sarađivao sa vodećim ansamblima za novu muziku poput ansambla Enterkontamporen, Iktus, Ars Nova i drugima. Takođe, kao improvizator nastupao je u triju sa Rolanom Ozeom i Mišelom Portalom, kao i sa bubnjarem Aleksom Babelom. Dela Pjera Žodlovskog poručivali su Irkam, Že-Er-Em, festival u Donauešingenu, Elektronski studio iz Stokholma, Venecijansko muzičkog bijenale i druge važne manifestacije i institucije. Partiture Žodlovskog izdaje Edicija Žober, dok su njegova dela objavili Francuski radio i austrijska kuća Kairos.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво